torstai 12. joulukuuta 2013

Kirjabloggaajien joulukalenteri 12.12.2013

Jouluaskartelua pokkarikirjasta:

Tervetuloa Kirjabloggaajien joulukalenterin 12 luukun pariin! Tässä luukussa esittelen erään kirja-aiheisen askartelun. Tämä voi herättää eriäviä mielipiteitä ja ajatuksia monessa kirjarakastajassa, sillä tähän projektiin kuuluu kirjan tuhoaminen! Tiedän, että kaikkien mielestä ei ole okei leikata ja tuhota kirjoja ;). Minulla ei ikinä tulisi mieleen leikkailla tai askarrella kovakantisista kirjoistani, mutta pokkarit ovat minulle ihan ok askartelukohteita. Tässä askarteluprojektissa olen käyttänyt kirpparilta alle eurolla hankkimaani ruotsinkielistä pokkariversiota Jane Austenin kirjasta Järki ja tunteet. Pokkari oli hyväkuntoinen, mutta kiikutettuani sen kotiin tajusin että minulla on kirja suomenkielisenä ja kovakantisena hyllyssä jo ennestään (tämä ehkä kertoo sen, että kirjoja on kertynyt hyllyihin jo vähän liikaa...;). 

Pidemmittä puheitta, tässä ohje siihen, miten ylimääräisen pokkarin voi käyttää uudelleen ja nauttia siitä joulukuusen muodossa!Vaihe 1: Valitse sopiva pokkari ja irrota kannet varovasti. Älä kuitenkaan revi sivuja irti, selän kiinnitys on tarpeellinen jotta kuusi pysyy kasassa!


Vaihe 2a: Katso kirjan sivunumeroita ja leikkaa veitsellä 120-150 sivun mittainen osa.


(Vaihe 2): Juuri leikkaamastasi osasta tulee siis kokonaisuudessaan kuusikoristeesi!


Vaihe 3: Aloita ensimmäiseltä sivulta, pidä kirjan selkä sinusta katsottuna vasemmalla. Taita ensimmäisen sivun oikea yläkulma 90 asteen kulmassa kiinni kirjan selkään kuvan osoittamalla tavalla.


Vaihe 4a: Pidä juuri taittamasi kulma yhä taitettuna, mutta taita samasta sivusta ja kulmasta uudelleen, lähes koko sivun mitalta sivu kiinni kirjan selkään (samalla tavalla kuin paperilennokkia taittaessa).Vaihe 4b: Tältä näyttää siis valmiiksi taitettu sivu, ensiksi taitettu kolmio on tämän toisen alla yhä taitettuna.Vaihe 5a: Kun käännät taitetun sivun, huomaat pienen kolmion joka roikkuu sivun yli alareunasta. Taita kolmio ylös...


Vaihe 5b: ...ja käännä se sivun alle, taitetun ison kolmion ja sivun väliin.


Vaihe 6: Taittele kaikki sivut samaan tapaan (vaiheet 3-5b). Tässä kuvassa noin kolmasosa kirjan sivuista taiteltuna kolmioiksi. 


Kun sivut vähenevät ja lähestyt loppua, tulee vaikeammaksi saada kolmion kärjet ylhäältä ihan kiinni selkään. Pyri kuitenkin saamaan ne tiukasti kiinni, muuten kuusenlatva lässähtää.


Vaihe 7: Tältä näyttää jo melkein valmis kuusi. Kaikki sivut siis taitettu samalla tavalla. 


Vaihe 8: Avaa taiteltu kirja, se muotoutuu automaattisesti kuuseksi!


Vaihe 9: Koristele paperikuusesi haluamallasi tavalla. Minä laitoin hieman kimalleliimaa, ja latvaan hopeatähden. Paljetit ja pienet koristehileet sopivat varmasti myös hienosti. 


Valmis kuusi! Aika hieno, eikö vain? ;)


Kirjabloggaajien joulukalenteri jatkuu joulupäivään saakka. Eilen luukku avautui Kulttuuripohdintoja-blogissa, ja huominen luukku avautuu Lurun luvut -blogissa.

Oikein ihanaa joulunodotusta kaikille! Viikonloppuna viimeistään palataan kirjajuttujen ääreen! :)

36 kommenttia:

 1. Onpa hieno, jouluinen askarteluvinkki! Kiitos! Heti aloin miettiä, minkä pokkarin voisin uhrata tällaiseen puuhaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tykkäsit! Kirpparipokkarit ja esim. ilmaiset kirjastopoistot voi minusta hyvinkin käyttää tällaiseen ;).

   Poista
 2. Hieno luukku ja hieno koriste, vaikka minä en kyllä raaskisi varmaan tehdä kirjalle noin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, kiitti :). En minäkään millekään rakkaalle kirjalle, mutta tällaiselle ylimääräiselle, melkein-ilmaiselle kyllä ;).

   Poista
 3. Hieno on! Tällaisia on näkynyt meidän seudun kirjastoissa ilman koristeita. Pieni tähti latvassa on aivan ihana. Hyvää joulun odotusta sinulle, Sanna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta :). Oikein ihanaa joulunaikaa myös sinulle!

   Poista
 4. Oi kiitos! Mä olen tätä miettinytkin, että miten mahtaa käytännössä onnistua :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos vinkistä! taidan panna lapset asialle. Jos löytyisi jokin kirja, josta raaskisin luopua. Kauniin näköinen kuusi!

  VastaaPoista
 6. Kannattaa hyödyntää kirjastojen poistokirjat (ilmaiset/edulliset) sekä erilaiset oppaat. Itse hyödynsin vanhentuneen Aikuiskoulutusoppaan, jonka löysin kirjaston jätepaperipinkasta :)
  Kirjakammarin täti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli hyvä vinkki! Ja meidän lähikirpparilla on kori, josta huonokuntoisimpia pokkareita saa ottaa myös ilmaiseksi :).

   Poista
  2. Kiitos opasvinkistä! Niitä minäkin raaskisin tuhota, "oikeita kirjoja" en. Tällaisia voisi tehdä lastenkin kanssa (olen päiväkodissa töissä), mutta en vain pääse yli siitä, että samalla opettaisin lapsille sitä, että kirjoja voi rikkoa. Rupeankin haalimaan sopivan kokoisia ilmaisia oppaita, joista ei vanhentuneina ole kenellekään mitään hyötyä! :)

   Poista
  3. Se on hyvä idea! Ilmaisia oppaita ja luetteloita voi varmasti hyvin käyttää :).

   Poista
 7. Aivan ihana! Omassa joulukalenteriluukussani käsittelin myös sitä mitä kirjoista voi askarrella, joten en ainakaan järkyty vanhojen kirjojen uudelleenkäytöstä. Joku kirpparin 80-luvun alussa ilmestynyt kioskikirja ei varmaan pahastu jos se pääsee näin hienoon jouluiseen asuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon ihan samaa mieltä. Mullakin on jossain hyllyn perukoilla (äidin) vanhoja harlekiineja jotka olisi oivaa askartelukamaa myös ;).

   Poista
 8. Onpa hieno - pitääpä vilkuilla vanhoja ja risoja kirjoja vähän sillä silmällä...

  VastaaPoista
 9. Oho! Hieno! Osaisinkohan, olen kyllä surkea askartelija, näinkin hyvillä ohjeilla. =D Toisaalta, ei minulla ole sellaista kirjaa olemassa, jonka voisin tuhota. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en kyllä ole mikään mestariaskartelija, ja tämä on aika helppo tehdä ;).

   Poista
 10. Upea! Tuollainen pitää ilman muuta tehdä joulupöydän koristeeksi! :-)

  VastaaPoista
 11. Tämän minä haluan (ja tod.näk. osaan) tehdä. Kiitos!

  VastaaPoista
 12. Ne on hienoja, mutta auts, jotenkin se vähän sattuu. Olin käymässä juuri Ylessä ja siellä rekvisiittavarastossa. Kirjojen kansien välissä on styroksia. Se tuntui niin huijaukselta, vaikka tiedän, ettei olisi mitään järkeä roudata oikeita kirjoja varastosta studioon ja takaisin. Mutta tässä sentään tarkoitus ja lopputulos on kaunis, ei huijauksen makua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän kyllä, että vähän sattuu. Mutta samalla ajattelen, etä tämä kirja olisi minulla muuten jäänyt johonkin varastonhyllylle pölyttymään kun kirja oli minulle turha, eikä se kirpparillakaan kelvannut kenellekään :D.

   Poista
 13. Jaah, näin näitä tehdään, olen näitä muutamia nähnyt (monenlaisesti koristeltuina) mutten tarkempaa taitteluohjetta.
  Ja tosiaan kyllä löytyy kirjoja joille käsityöprojektit ovat mitä sopivin käyttö...

  VastaaPoista
 14. Hieno ja ihanan kirjallinen joukoriste! Kiitos askarteluohjeesta ja suloista joulunaikaa, Sanna!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.