torstai 19. joulukuuta 2013

Lumilapsi / Eowyn Ivey


Lumilapsi / Eowyn Ivey

Bazar, 2013. 415 sivua.
Alkuteos: The Snow Child, 2012.
Suomentanut: Marja Helanen
Kannen suunnittelu: Susanna Appel
Mistä minulle? pyydetty arvostelukpl


Eowyn Iveyn esikoisromaani, Pulitzer-finalistinakin ollut Lumilapsi, oli minulle yksi syksyn odotetuimpia uutuuksia. Kirja vaikutti todella kiehtovalta kun luin siitä syksyn uutuuskatalogista.

Jack ja Mabel ovat muuttaneet surullista elämäänsä pakoon Alaskaan. 1920-luvun Alaska on kuitenkin julma ja yksinäinenkin paikka rakentaa uutta elämää. Lapsettomuuttaan sureva keski-ikäistynyt pariskunta täyttääkin päivänsä kotitilan askareilla, pihatöitä, maanviljelyä, eläintenhoitoa ja leipomista ja ruuanlaittoa hupenevista elintarvikkeista. Etenkin talvet ovat pitkiä, kylmiä ja köyhiä ja Jack raataa elannon eteen pitkiä päiviä tehden. Mabel vuorostaan taistelee yksinäisyyttä ja epätoivoa vastaan pienempiä kotitöitä tehden.

Eräänä kylmänä, lumisena talvi-iltana Jack ja Mabel kuitenkin tavoittavat ilon, he rakentavat yhdessä lumesta lapsen ja pukevat lumilapselle Mabelin siskon lähettämät tähtikuvioiset käsineet ja kaulaliinan. Aamulla lumilapsi on poissa ja pian pihapiirissä alkaa liikkua tyttö, Faina nimeltään. Fainalla on samanlaiset käsineet ja kaulahuivi kuin lumilapsellakin. Faina asuu keskellä metsää, metsästää rinnallaan punaturkkinen kettu ja elää villinä ja vapaana. Kuka tuo tyttö oikein on, mistä hän tulee ja mitä ihmettä lumilapselle tapahtui?

Lumilapsi on kaunis, kiehtova ja mukaansatempaava. Tarina on täynnä talven taikaa, lunta ja kylmyyttä. Mutta myös onnea ja elämäniloa, kaiken surun ja julmuuden keskellä. Läheiset, tärkeät ihmiset ovat suuressa roolissa, ja tämän tarinan kautta huomaa, kuinka tärkeää on edes yksi hyvä ystävä jonka kanssa jutella ja jakaa asioita. Ystävä joka uskoo ja luottaa, kuten Mabelin ystävätär Esther.

Lumilapsi oli tarinaltaan sopivan salaperäinen ja arvoituksellinen, jotta mielenkiinto pysyi yllä koko lukemisen ajan. Pidin myös siitä, että kaikkea salaperäisyyttä ei lopussakaan avattu, vaan Fainan tarina ja lumilapsen kohtalo jäi lukijalle itselleen tulkittavaksi. Tai näin minä sen ainakin koin...

Kieli on kaunista ja suomennos sujuva ja soljuva. Kirjan luvut olivat suurimmilta osin lyhyitä, ja aina halusin lukea vielä yhden ja vielä yhden ylimääräisen luvun. Mukaansatempaava ja otteessaanpitävä kirja siis! Alaska on minulle entuudestaan varsin tuntematon alue, ja pidinkin todella paljon siitä, että juuri Alaska oli tämän romaanin päänäyttämönä. Se toi kirjaan paljon mielenkiintoa ja tunnelmaa, ja pystyin todella hyvin kuvittelemaan mielessäni Jackin ja Mabelin kotipihaa ympäröivät kauniin lumiset maisemat.

Lumilapsi on kokonaisuutena hieno romaani, joka jää tarinaltaan ja tunnelmaltaan hyvin mieleen. Salaperäisyys, tietty surumielisyys ja taianomainen tunnelma tekee kirjasta upean kokonaisuuden, ja epätavallinen tarina jää mieleeni varmasti pitkäksi aikaa. Yksi vuoden hienoimpia lukukokemuksia, uskaltaisin tässä vaiheessa luvata ;).

10 kommenttia:

 1. Tämä on minullekin yksi vuoden helmistä. Tovella hyvä kirja. Ja voisi äkkiseltään kuvitella, että mitä nyt joku lumilapsi voisi kiinnostaa, mutta kyllä vain kiinnostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kiinnostaa! Ja vaikka minä mielelläni luen realistisia kirjoja, niin tämä alun salaperäisyyskin upposi hyvin :).

   Poista
 2. Niin minullekin, oikea lukutähti. Kirja lähti joululahjaksi Inariin tytölleni, joka asuu melkein vastaavissa olosuhteissa, mutta nykyaikaisin mukavuuksin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuulostaa sopivalta kirjalta tytöllesi! Kiva että sinäkin pidit :).

   Poista
 3. Oi! Ihana kuulla että pidit. Tämä on kyllä yksi niistä kirjoista, jonka toivoisin löytyväni joulupaketistani. Niin aivan mahdottoman ihanalta se kuulostaa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on varmasti todella sopiva kirja joululukemiseksi. Toivotaan että saat sen :).

   Poista
 4. Että täydet tähdet! Minusta taitaa tuntua, että olen missannut jotain tärkeää...Luulin, että tämä on jotain fantasiaa, joka siis ei ole mun juttuni, mutta onko tämä vai ei, olen yhä hämmentyneempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä uskon että tämä olisi juuri sinun kirjasi, Leena! Lue ihmeessä :).

   Poista
 5. Pidin myös tästä paljon. Tämä onkin oikein sopiva joulun ja sydäntalven tarina. Sopivasti synkkyyttä, karheutta, taikaa ja iloa, rakkauttakin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.