keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Että hän muistaisi saman


Että hän muistaisi saman on Elina Hirvosen esikoisteos. Kirjan lukee yhdessä illassa, minun oli pakko lukea se loppuun saman illan aikana kun olin aloittanut. Teksti on jotenkin rikasta ja nopeatempoista, sivuja on vain hieman yli 150 mutta kirjan päähenkilö Anna, jonka pitäisi käydä mielisairaalassa tapaamassa Joona-veljeään ehtii käydä läpi oman sekä amerikkalaisen poikaystävänsä Ianin lapsuuden. Annan isä on ollut väkivaltainen kun  taas Ianin isä on traumatisoitunut Vietnamin sotaan osallistuttuaan. Annan veli Joona on reagoinut vahvasti yhteiskunnan ongelmiin, syyskuun 11. tapahtumiin ja sotaan. Sodanvastaisen mielenosoituksen tapahtumien jälkeen Anna tuntee, että hän on vastuussa Joonan tilanteesta.

Kirja on tavallaan tietenkin synkkä. Tarina koostuu negatiivisista tapahtumista ja Anna kärsii Joonan tilanteesta. Anna on suunnitellut lukevansa Virginia Woolfista kertovaa Tunnit -kirjaa mutta äiti soittaa ja käskee katsomaan veljeä sairaalaan. Annan on mentävä vaikka hän haluaisi jäädä kahvilaan lukemaan. Niin kirja alkaa ja ennen kuin Anna tekee päätöksensä lähteäkö sairaalaan, hän ehtii päivän aikana käymään läpi oman ja poikaystävänsä lapsuuden.

Kirja imi minut mukaansa ensi sivuilta lähtien ja se oli luettava kerralla kokonaan. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille. Ennen kuin voin hehkuttaa Hirvosta lempparikirjailijoideni listalle, minun on luettava myös Kauimpana kuolemasta joka on ilmestynyt tänä vuonna.

****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.