lauantai 3. heinäkuuta 2010

Haikein terveisin

Haikein terveisin / Nicholas Sparks, 2008.(Dear John, 2006). WSOY, 357 sivua

Haikein terveisin on lukemistani Nicholas Sparksin kirjoista ehdottomasti paras. Kirja kertoo nuoresta kapinallisesta John Tyreestä joka saa potkut työpaikaltaan eikä oikein tiedä mitä tekisi elämällään. John värväytyy neljäksi vuodeksi sotilastukikohtaan Saksaan. Lomaillessaan kotimaassaan John kuitenkin tapaa Savannahin ja rakastuu tyttöön kertaheitolla. John ja Savannah viettävät Johnin lomaviikot tiiviisti yhdessä ja Johnin Saksaanpaluun lähestyessä he lupaavat kirjoittavansa kirjeitä ja odottavansa toisiaan Johnin ollessa palveluksessa. Kirjeet matkustavat Atlantin yli tiiviisti ja Johnin päästessä lomille pari viettää kaiken aikansa yhdessä. John tutustuttaa Savannahin myös eristäytyneiseen isäänsä jota on tähän saakka vain kiinnostanut harvinaisten rahojen keräily. Johnin palatessa Saksaan Savannah vierailee Johnin isän luona ja jatkaa kirjoittamista Johnille. Neljä vuotta kuluu ja Savannah ja Joh  luulevat, että he kohta saavat olla jatkuvasti yhdessä. Syyskuun 11. tapahtumat vuonna 2001 muuttavat kuitenkin nuoren parin suunnitelmat ja John lähtee Irakiin. Savannahin kirjeiden sävy muuttuu ja eräänä päivän John päätyykin repimään ja hävittämään kaikki kirjeet Irakissa. Johnin elämä ei tunnu enää samalta, Savannahin lupauksista huolimatta tämä on pettänyt Johnin ja John saa tosissaan miettiä mitä on rakastaa toista. Nicholas Sparksin kirjojen tuntomerkkinä on useimmiten ei-niin-onnellinen loppu ja niin tässäkin, tosin Sparksin kirjoitustavan tuntien osasin odottaa sitä joten se ei tullut minulle niinkään yllätyksenä.

Sparksin kirjoitustapa ei ehkä ole mitenkään erityinen, suomennoksetkin vaikuttavat usein huolimattomilta. Sparksin kirjat ovatkin minulle eniten ihmissuhdehömppää, tarinat obat yleensä traagisia, varsinkin juuri tarinoiden loppu ja siksi Sparksin kirjat usein nostattavat kyyneleet silmiin ja tunteet pinnalle. Se on mielestäni Sparksin kirjojen vahvuus-kielellisesti ei kannata odottaa sen kummempaa taituruutta.

***

Ps! Kirjaan pohjautuva elokuva, Dear John on muuten aika hyvä, melkein kirjaa parempi:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.