sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Marian ilmestyskirja

Marian ilmestyskirja / Maija Haavisto. Muruja-kustantamo, 2011. 232 sivua.

 Sain lukea Maija Haaviston romaanin Marian ilmestyskirja pdf-muodossa ennakkoon, kun kirjailija itse otti minuun yhteyttä. Kiitos kovasti!:)

Maria sairastuu 11-vuotiaana ja joutuu pyörätuoliin. Lääkärit tutkivat ja testaavat, mutta diagnoosia ei löydy. Maria joutuu kesäloman jälkeen palaamaan kouluun pyörätuolissa.

"— Maria on ihan sama ihminen kuin ennenkin, joten toivottavasti
kohtelette häntä sen mukaan, sanoo opettaja ja hymyilee reippaasti.
Kukaan ei vastaa hymyyn, paitsi avustajani, joka edelleen
hymyilee ja kokee suurta tyytyväisyyttä siitä, että vaikka ei
päässytkään eläinlääketieteelliseen, on silti valinnut hienon ammatin,
jossa pääsee auttamaan muita ihmisiä."

Opettajan sanat eivät lohduta tyttöä, kukaan ei halua istua Marian vieressä ja jopa tytön lähipiirillä on vaikeuksia tottua Marian uuteen elämäntilanteeseen. Marialla on jokseenkin hankala suhde äitiinsä ja äiti keskittyykin kaikkeen muuhun, kuin tyttärensä hyvinvointiin.

Marian ilmestyskirjassa seurataan Marian elämää sairastumisesta nuoreksi aikuiseksi saakka. Lukija saa seurata kuinka Maria selviää koulusta, ylioppilaskirjoituksista ja kuinka hän selviää itsenäistymisestä, omaan asuntoon muuttamisesta. Arki on aluksi hankalaa. Maria ei pääsekään eroon pyörätuolista ja pian se on osa häntä. Muitakin vaikeuksia mahtuu nuoren tytön elämään, eikä toisten ihmisten asenteet helpota laisinkaan. Marian elämään astuu kuitenkin uusia ihmisiä, koulussa hän tutustuu Kikiin joka näkee muutakin kuin Marian pyörätuolin. Maria saa ensimmäisen työpaikkansa ystävänsä Lyydin avulla pienestä videokaupasta jossa hän tutustuu ensimmäiseen poikaystäväänsä. Maria saa sisältöä elämäänsä, uusia kokemuksia joista osa on hyviä ja osa vähemmän hyviä. Elämässä mukana on aina iso kasa piirustusvihkoja jotka päivä päivältä täyttyvät Marian taideteoksilla. Pikkuhiljaa Maria alkaa löytämään itsensä - pyörätuolin ja nimettömän sairauden takana on ihan oikeasti joku, joku jolla on omia mielipiteitä, tunteita ja paljon annettavaa.

Marian ilmestyskirja kertoo tärkeästä aiheesta. Vammaisuus, erilaisuus, ihmisten asenteet on tärkeitä aiheita joista on kirjoitettu valitettavan vähän. Minä tykkäsin Marian tarinasta kovasti. Kirjoitustapa on jännän monitasoinen, välillä ollaan 11-vuotiaassa Mariassa, välillä nykyajassa ja pian taas takaisin videoliikkeessä. Alussa tuo ajassa hyppiminen hieman häiritsi, sillä minulla meni tovi ymmärtää missä ajassa tässä luvussa taas ollaankaan. Totuin kuitenkin nopeasti ja kirjan tapahtumat veivät mukanaan. Alusta saakka mukaansatempaava kirja ja tärkeä tarina. Minä en tykkää lukea tietokoneen ruudulta pitkiä tekstejä, ja se hieman häiritsi tässäkin. Kirjan olisin varmaan lukenut yhdeltä istumalta, mutta tässä meni huomattavasti kauemmin. Mukava tilaisuus kuitenkin saada lukea kirja ennakkoon, kiitos!:)

Pisteitä ***

4 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, kuulostaa tosi mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
 2. Seija, eipä kestä, toivottavasti tykkäät!:)

  VastaaPoista
 3. Hei Sanna onpa kiinnostava kirja! Nuortenkirjako? Hienoa, että sait lukea ennakkoon. Minä haluaisin lukea tämän perinteisenä kirjana ja tuo kansikuva on tosi erikoinen ja upea!

  VastaaPoista
 4. Sara, en sanoisi että kyseessä on nuortenkirja mutta kyllä tämä ehdottomasti nuorillekin sopii luettavaksi. Kirjan kansi on todellakin erikoinen ja upean näköinen!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.