maanantai 29. elokuuta 2011

Pessi ja Illusia / Yrjö Kokko

Pessi ja Illusia / Yrjö Kokko. WSOY, 1982 (1944 1.painos). 223 sivua.

 Löysin kesän alussa loistavakuntoisen Pessi ja Illusia -kirjan kirpparilta. Kirja sisältää sen kauniin tarinan lisäksi kirjailija Yrjö Kokon ottamia valokuvia luonnosta.

Metsänpeikko Pessi ja Illusionin tytär, keijukainen Illusia ystävystyvät kun Illusia tulee alas kodistaan sateenkaarelta tutkimusretkelle ja erinäisten käänteiden jälkeen joutuu jäämään maan kamaralle. Pessi on pessimistin poika, eikä alkuunkaan ymmärrä kauniin Illusian ihastuneita huudahduksia kun hän tutkii luonnon ihmeitä. Pieni peikko ja pieni keiju kuitenkin ystävystyvät ja pian Pessi jo esittelee luonnon kukkia ja eläimiä Illusialle.

Kesästä tulee kovin kuiva, ja sateenkaarta ei näy joten Illusia ei pääsekään takaisin kotiinsa. Kun hän vielä onnettomasti menettää siipensä jää hän asumaan Pessin kanssa maan päälle. Kesä on kaunis ja täynnä mielenkiintoisia tapaamisia ja uusia kokemuksia pienelle keijulle. Yhdessä Pessin kanssa Illusia tapaa muun muassa Ristilukin, Piisamin, Kirjeenkantaja Kimalaisen ja hanhen. Valitettavasti kaikki uudet tuttavuudet eivät ole yhtä avuliaita ja ystävällisiä...

Kesä kuitenkin loppuu ja edessä siintää kylmä ja pitkä talvi. Pessi on tottunut nukkumaan talviunta, mutta ei voi nyt jättää Illusiaa yksin valvomaan koko kylmää talvea, kuinka hintelä keijukainen kestää kylmän talven? Niinpä ystävykset miettivät kuinka selvitä talvesta. Avulias Piisami rakentaa Pessille ja Illusialle lämpimän pesäkolon ja peltohiiri auttaa ruuan etsimisessä. Talveen mahtuu myös vastoinkäymisiä, mutta pihlajanmarjamehun ja lämpimän pesän avulla kaksikko selviytyy. Kevät koittaa taas ja Pessin ja Illusian pesäkolossa odottaakin suuri yllätys. Illusian kovat tuskat helpottavat ja pesään syntyy Pessin ja Illusian pieni tytär, metsänpeikon ja keijun tytär on karvaton ja siivetön - uusi ihminen on syntynyt.

Yrjö Kokko keksi sadun Pessistä ja Illusiasta ollessaan sodassa ja halutessaan lähettää joululahjan kotiin lapsilleen. Niinpä hän kehitti sadun joululehteä varten ja kirjoitti sadulle jatkoa tasaisin väliajoin. Pessi ja Illusia on niin hurmaava satu, että Kokon lapset varmasti tykästyivät isänsä tekeleeseen. Tämä oli aivan ihana lukukokemus, ja en voi kuin ihmetellä miksi en ole tätä aiemmin lukenut. Kokko kuvailee suomalaista luontoa todella kauniisti ja kammottavaa sotaakin kuvaillaan hieman eri tavalla, läheltä maanpintaa maailmaa katselevan metsänpeikon ja keijukaistytön silmin.

Tämä on kaunis, opettavainen satu jota oli ilo lukea. Pessimisti-peikko oppii paljon kauniin Illusian kautta, samalla kun keijukainenkin oppii maailmasta paljon uutta peikon ohjeistuksella. Pessi ja Illusia on tärkeä satu jonka sanoma ja opetus tulee hienosti esille Pessi-peikon ja keiju-Illusian ystävyyden kautta. Suosittelen tätä kaikille, jotka eivät tätä ole vielä lukeneet. Kirjassa saa hienon sadun lisäksi myös nauttia Yrjö Kokon kauniista mustavalkovalokuvista!


★★★★★


Tällä kirjalla osallistun myös klassikkohaasteeseen.

9 kommenttia:

 1. Pessi ja Illusia on kyllä aivan ihana kirja. Tämän kun saisikin omaan hyllyynsä.

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, että kirjoitit tästä ja vielä kuvien kera! Mielestäni kaikkien pitäisi lukea Pessi ja Illusia. :) Olin itse ihan kiukkuinen itselleni, etten ollut lukenut sitä aiemminm, kun vihdoin luin sen pari vuotta sitten.

  Kiitos, että toit mukaan myös kirjan syntytarinan. Se on koskettava ja auttaa myös ymmärtämään kirjaa paremmin.

  VastaaPoista
 3. Ihana esittely ja minä muistan niin tämän kannen! Olen sadun lapsena kuullut ja oi tämä olisi aivan ihana löytö omaan kirjahyllyyn.

  VastaaPoista
 4. Minäkin muistan tämän kirjan visuaalisesti hyvin vahvasti, vaikken ole välttämättä koskaan lukenut koko satua. Minulle on jäänyt myös mieleen Pessi ja Illusia -baletti, jota olimme katsomassa ala-asteen luokkaretkellä. :)

  Ja nyt kesällä syntynyt siskonpoikani on saamassa nimekseen Pessi. <3

  VastaaPoista
 5. Oi, tämä on ihana!! <3
  Olen lukenut tämän joskus vuosikausia sitten, pitäisikin lukea tämä joskus uudestaan...

  VastaaPoista
 6. Kiitos tästä postauksesta! Minäkin löysin Pessin ja Illusian kirppikseltä jokin aika sitten ja kovasti suunnittelin lukevani sen "heti", mutta sinnehän se kirja on jäänyt kököttämään hyllyyn. Vähän pelkäsin, että tämä olisi samalla tavalla tylsä kaikkine luontokuvauksineen kuin esim. Peukaloisen retket villihanhien seurassa, mutta ainakin arviosi mukaan odotettavissa on oikeasti viihdyttävä tarina :)

  VastaaPoista
 7. Katja, tämä on tosiaan kiva lisä omaan hyllyyn. Ehkä kirppareilta löytyisi?:)

  Jenni, ihanaa jos tykkäsit tästä postauksesta:) Sadun syntytarina on tosiaan hieno ja auttaa ymmärtämään itse sadustakin paljon.

  Sara, kiva kun tykkäsit -kiitos!:)

  Karoliina, oi, Pessi on ihana nimi pikkupojalle:) Minä muistan lukiossa nähneeni pätkän Pessi ja Illusia-elokuvatsa jossa Ristilukkia taisi näytellä Jorma Uotinen...Sen leffanhan voisi vaikka etsiä käsiinsä;)

  Sara, tämä tosiaan kestää varmasti monta lukukertaa, niin ihana se on:)

  Maija, kiva kun tykkäsit! Minusta kirjan luontokuvaukset eivät olleet tylsiä. Peukaloista en ole lukenut, katsonut vain telkkarista joten siihen en osaa sanoa mitään, mutta tässä kirjassa luonto ja sen asukit on niin sidoksissa tarinaan, että ei minusta käynyt tylsäksi:)

  VastaaPoista
 8. Minäkin haluaisin tämä omaan hyllyyni, varsinkin tämän valokuvallisen version. Heti kun mainitsit tästä niin tajusin, etten ollut tätä lukenut vaan ainoastaan nähnyt elokuvan (sen kyllä useampaankin kertaan). ;)

  VastaaPoista
 9. peikkoneito, mä olen nähnyt vain osan siitä elokuvasta, pitäisi katsoa kokonaan sekin joskus;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.