torstai 11. huhtikuuta 2013

Sputnik - rakastettuni / Haruki MurakamiSputnik -rakastettuni / Haruki Murakami

Tammen keltainen kirjasto, 2003. 252 sivua.
Alkuteos: Supuutoniku no koibito, 1999.
Engl.kielestä suomentanut: Ilkka Malinen
Kannen suunnittelu: Eevaliina Rusanen
Mistä minulle? kirjakauppaostos

Haruki Murakamin Sputnik-rakastettuni oli lukupiirimme kuukauden kirja. Tartuin kirjaan suurella innolla, olen ihastunut kahteen aiemmin lukemaani Murakamiin todella paljon. Mistä puhun kun puhun juoksemisesta oli kiinnostava ja inspiroiva, ja Norwegian Wood yksi kauneimpia tarinoita joita olen ikinä lukenut.

Sputnikin kertojana toimii K, opettajana työskenteleva nuori mies joka on rakastunut opiskelukaveriinsa Sumireen. Sumire ei kuitenkaan ole rakastunut K:hon, mutta heidän välillään on läheinen, lämmin ja tärkeä suhde kummankin kannalta. Sumire tapaa tuttavansa häissä korealaistaustaisen, itseään vanhemman naisen, salaperäisen Miun. Sumire rakastuu ja lähtee yllättäen Miun kanssa maailmalle. K kaipaa Sumirea, tämän yöllisiä soittoja puhelinkopista ja outoja kysymyksiä. Sumiresta ei kuulu mitään, kunnes Miu eräänä päivänä pyytää K:n luokseen pienelle kreikkalaiselle saarelle. Sumire on kadonnut jäljettömiin, eikä Miu tiedä mitä tehdä.

Sputnik-rakastettuni on salaperäinen, maagisuudessaan kiinnostava niin tarinaltaan, henkilöiltään kuin ympäristöltäänkin. Osittain tapahtumapaikkana on Tokio, toisaalta taas pieni, salaperäinen kreikkalainen saari. Minä ihastuin molempiin paikkoihin, mutta etenkin pidin näiden kahden paikan luomasta kontrastista tässä tarinassa. Maailmat olivat aivan erilaisia ja loivat siksi kirjaan tietyn jännittävän tunnelman.

Murakamin kirjat suomennetaan usein englanninkielisestä käännöksestä, niin myös tämä. Kieli on kuitenkin sujuvaa ja tunnelma murakamimainen, eli sellainen johon olen tottunut hänen aiemmissa kirjoissaan. Suomentaja on siis tehnyt ainakin minun silmääni hyvää työtä. Myös tässä kirjassa on murakamimaista kummallisuutta, maagisuutta ja koko kirjan läpi vievä unenomainen fiilis. Tästä pidin, ja vaikka en ole surrealismin tai suuren maagisuuden ystävä kirjallisuudessa (tai no, muutenkaan), Sputnikissa sitä oli juuri sopivasti, jotta se loi kirjaan jännittävän, odottavan tunnelman.

Kirjan teemat- ystävyys, rakkaus, erilaiset ihmissuhteet- ovat kiinnostavia ja tärkeitä. Läheiset ja tiiviit ihmissuhteet luovatkin tähän kirjaan sen haikeankauniin tunnelman, ja yhdessä Murakamin kertojantaitojen ja sujuvan kielen kanssa se tekee Sputnikista hienon kokonaisuuden. Minusta tämä muistuttaa tunnelmaltaan ja tarinaltaan hieman Norwegian Woodia, mutta rakastuin siihen kuitenkin vielä hieman tätä enemmän. En tiedä ymmärsinkö tässä aivan kaikkea, mutta ehkä sitä ei aina tarvitse tehdäkään pitääkseen kirjasta...

 ★+
Ps! Ihana yskityiskohta kirjasta: Sumire joi kahvia Nuuskamuikkusmukista!;)

10 kommenttia:

 1. Vaikka tämä oli ensimmäiseni Murikamilta, niin ei kyllä viimeinen! Sen verran hyvän maun jätti :)

  Itse en tainnut ihastua tähän aivan yhtä paljon kuitenkaan kuin sinä. Olen koko illan yrittänyt pohtia, mikä se "puuttuva" pala oli, mutten keksi... jokin häiritsevä piirre. Se ei kuitenkaan ollut tuo avoimeksi jääminen, sillä siitä minäkin pidin. Ihanaa, kun on tilaa tulkinnoille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin haluaisin pian lukea lisää Murakamia :).

   Minäkin pidän siitä avoimeksi jättämisestä, mutta mietin myös mikä pieni juttu tästä puuttui, jotta tämä olisi ollut täydellinen. En keksinyt sitä, joten fiilispohjalla mennään ;).

   Poista
 2. "Odottava tunnelma" kuvaa hyvin... Murakamilla on jokin aivan oma sävynsä!

  VastaaPoista
 3. Minä olen ihan koukussa Murakamiin - tämäki pitää ehdottomasti lukea. Viimeksi uppouduin 1Q84-rinnakkaismaailmaan ja sekin oli upea matka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun odotan että pääsen lukemaan tuota 1Q84:ää! Varmasti hieno matka :).

   Poista
 4. En voi uskoa etten ole vieläkään saanut aikaiseksi lukea tätä! Norwegian Wood oli ihan superi, mutta jotenkin olen nnistunut ohittamaan M-kirjaimen aina kirjastoreissuilla... Pitänee tsempata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oioi, NW on niin mahtava kirja! Ja suosittelen kyllä lämpimästi tätäkin :).

   Poista
 5. Sputnik-rakastettuni meni lukulistalle. :) Nyt en osaa enää päättää mikä olisi seuraava Murakamini. (Norweigian Wood luettu).

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.