lauantai 7. elokuuta 2010

Alkusoitto


 Vuoden 2008 Nobel-voittaja J.M.G. Le Clézion romaani Alkusoitto on tarina 1930-luvun Pariisista. Kirja kertoo Ethel Brunin varttumisesta toisen maailmansodan aikaisessa Pariisissa. Ethelin kasvuvuosiin kuuluu sydänystävä Ksenja sekä iäkäs isosetä herra Soliman ja aikuisten salonkikeskustelujen kuuntelu joista Ethel ei kuitenkaan ymmärrä erityisen paljon.

Herra Soliman testamenttaa Ethelille arvokkaan tontin johon heidän suunnitelmiensa mukaan tulisi eräänä päivänä rakennuttaa malvanvärinen, suuri ja kaunis talo. Isosedän kuoltua alaikäisen Ethelin perintö joutuu tytön isän Alexandren hoidettavaksi. Ethel ei ymmärrä keskusteluja joita tontista käydään ja tytön kauhistukseksi ja yllätykseksi malvanvärisen talon tilalle isä antaakin rakennuttaa ruman kerrostalon. Talon rakennus vie Ethelin perheen vararikkoon, isä sairastuu ja sota syttyy. Perhe muuttaa pois suuresta asunnostaan ja aloittaa uuden entistä elämää köyhemmän elämän. Varakkuuteen tottunut Ethel saa tätä kautta kokea köyhyyden ja näläntunteen -asioita joita hän ainoastaan ihmetteli ja näki kouluaikaisessa ystävässään Ksenjassa.

Alkusoitto on kaunis, lukemisen arvoinen kirja. Ethelin "kasvua" on mielenkiintoista seurata ja etenkin kirjan viimeiset 30 sivua on erittäin kaunista ja koukuttavaa luettavaa. Teksti ja kirjailijan kirjoitustapa on läpi kirjan erittäin kaunista, jotenkin "täyteläistä" ja aistikasta. I liked it;)
****-

*****maailmanvalloitusprojekti: Ranska******

2 kommenttia:

  1. Siis sinä kirjoitit tästä nyt niin, että mun on tämä 'pakko' lukea,v aikka en ehtisi. Olen kuumana kaikkeen toisen maailmansodan aikaiseen niin kirjallisuudessa kuin osin myös elokuvissa.

    VastaaPoista
  2. Leena, minäkin tykkään kovasti lukea historiallisia kirjoja, etenkin juuri toisen maailmansodan ajasta. Jos et ole vielä lukenut alla olevaa Poika raidallisessa pyjamassa-kirjaa suosittelen ehdottomasti. Se kertoo juuri toisen maailmansodan aikaisesta elämästä hieman eri tavalla, lapsen näkökulmasta.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.