sunnuntai 8. elokuuta 2010

Joutavuuksien jumala


 Arundhati Royn Booker-palkittu romaani Joutavuuksien jumala kertoo kaksosista, Rahelista ja Esthasta ja siitä intialaisesta kylästä jossa he asuvat. Kaksosten lapsuuteen kuuluu rakas äiti Amma, isoäiti Baby Kochamma, naistenmies-eno Chacko sekä Chackon ex-vaimo Margareta Kochamma joka ilmestyy kaksosten kotikylään vierailulle uuden miehensä kuoltua. Tuo vierailu osoittautuukin käännekohdaksi, sillä vierailua seuraava tragedia muuttaa lopulta perheen koko elämän.

Joutavuuksien jumala on aika vaikea kirja mutta varsinkin viimeiset sata sivua osoittavat, että kirja kannattaa lukea läpi. Kesken jättäminen kävi tosin mielessä jo siinä sadan sivun paikkeilla mutta päätin kuitenkin jatkaa. Ja voi kyllä sanoa, että loppu palkitsi lukijan. Kirjan kieli oli erittäin runsasta, välillä jopa mielestäni liian runsasta -paikka paikoin se teki kirjasta hitaasti etenevän. Kirja oli myös kirjoitettu niin, että se hyppi menneisyydestä nykyhetkeen ja taas takaisin menneisyyteen. Sekin seikka teki kirjasta hieman vaikeasti seurattavan.

Summa summarum - lukemisen arvoinen teos, vaikka ehdottomasti yksi vaikeimpia kirjoja joita olen lukenut.

***+

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.