keskiviikko 11. elokuuta 2010

Kukkien verellä kirjottu


 Kukkien verellä kirjottu on Iranissa syntyneen, Yhdysvalloissa varttuneen Anita Amirrezvanin esikoisromaani. Hän teki tutkimustyötä ja kirjoitti kirjaa yhdeksän vuoden ajan ja täytyy sanoa, että lopputulos on minun mielestäni loistava. Kun aloitin kirjan lukemisen viime sunnuntai-iltana minun oli vaikea laittaa sitä käsistäni. Töihin oli kuitenkin pakko mennä, mutta kirjan tapahtumat viipyivät mielessä vielä työpäivien jälkeenkin. Tänään sain vihdoin luettua kirjan loppuun ja oli kyllä mahtava, kauniisti kirjoitettu, yksityiskohtainen ja runollinen tarina.

Tarina sijoittuu 1600-luvun Persiaan (Iraniin), pääosassa on nimettömänä pysyvä nuori maalaistyttö. Tyttö asuu vanhempiensa kanssa tutussa kotikylässä ja viettää onnellista, rutiininomaista elämää. Kaikki kuitenkin muuttuu kun tytön rakas isä yllättäen kuolee ja tyttö sekä hänen äitinsä lähtevät ainoan sukulaisensa, edesmenneen isän veljen ja tämän perheen luokse asumaan toiseen kaupunkiin, kauas kotikylästä. Isän veljen luona tyttö ja hänen äitinsä joutuvat tekemään palvelijan työtä -äiti auttaa palvelijoita ruuanlaitossa, tyttö samoin. Pikkuhiljaa tyttö oppii sedältään matonteon taidon ja aloittaa "uransa" miesten hallitsemassa maailmassa. Vaikeudet eivät lopu tähän -tyttö naitetaan väliaikaisesti miehelle joka pitää tyttöä kauppatavarana eikä ajattele muita kuin itseään. Nuori tyttö on kuitenkin älykäs ja löytää kuin löytääkin tien ulos vaikuksista vaikka hän matkalla takaisin onneen menettää paljon arvokasta. Kirjan loppu on kaikesta huolimatta onnellinen.

Minä pidin kirjasta kovasti ja suosittelen kaikille, etenkin lukijoille, jotka minun tapaani ovat kiinnostuneita naisen asemasta maailman historiassa.

*****

******maailmanvalloitusprojekti: Iran******

4 kommenttia:

 1. Minusta tuntuu, otaksun, että lukiessani tätä kirjaa kokisin osin samoja tuntemuksia kuin lukiessani Nadeem Aslamin Elävältä haudattuja.

  Tykkään lukea kirjoja, jotka osin perustuvat toteen tai voisivat sitä olla, koskevat naisen asemaa ja loppukliimaksi tuleekin sitten kielstä, joka Aslamilla oli niin huikeaa, että pystyin lukemaan sen kaiken kauhean, mitä naiset joutuvat elämään Afganistanissa.

  Sinä annoit tälle 10/10, minä annoin Aslamin krijalle samat.

  Ikävä etten ehdi tätä nyt lukemaan, mutta täältä minä tämän löydän muistuttamasta, jos saan jostain lisää aikaa....

  VastaaPoista
 2. Leena, minulla on Elävältä haudatut juuri kirjastosta lainattuna ja kunhan saan Kamila Shamsien Poltetut varjot luettua on sen vuoro. Olen kuullut siitä pelkkää hyvää kavereilta ja tutuilta joten odotukseni ovat korkealla. Kukkien verellä kirjottu kannattaa kyllä lukea, jos vain aikaa jossain vaiheessa on. Ja minä tykkään juuri samantyyppisistä kirjoista, joita sinä tuossa yllä kuvailit, naisen asema historiallisissa tapahtumissa on kovin mielenkiintoista:)

  VastaaPoista
 3. SaSo, minun on ihan pakko nyt jatkaa, sillä sain eilen loppuun Ros Wynne-Jonesin Sade lankeaa ja olen kuin...kuin...kipsissä. Miten jatkan tästä, kun olen lukenut näin vahvoja kirjoja? miten ottaa tämän jälkeen lukuun rakkaat dekkarit tai viehättävät, naislukijoita kiinnostavat teokset tai miten tehdä blogiin sisustuskevennyksiä tms., kun sielu on kuin puukolla auki vedetty. Selvisin kuitenkin Aslamin kirjastakin, mutta pelkään, että jotkut heti sen jälkeen tekemäni kirjat eivät saanet ihan arvoistaan keskittymistä.

  Naisen aseman lisäksi minua kiinnostaa historia ja etenkin historialliset tapahtumat uskontojen läpi pelattuina, mutta näihinhän sitten jo tulee se naiskuviokin erittäin vahvana mukaan.

  Minä olen hyvä rollaamaan ja etsimään, joten ehkä ehdin vielä lukea tämän sinunkin suosittelemasi kirjan.

  Minua kiinnostaa ihan mielettömästi, mitä olet mieltä Nadeem Aslamin kirjasta, joten ellei minua näy/kuulu, ole kiltti ja anna vinkki, kun arvostelusi ilmestyy;-)

  VastaaPoista
 4. Leena, ilmoittelen heti, kunhan saan Aslamin luettua. Minäkin olen nyt lukenut putkeen kaksi loistavaa, vahvaa romaania ja tästä on vaikea jatkaa juuri siksi, koska seuraavaan on niin helppo pettyä.

  Mainitsemasi sade lankeaa kuulostaa myös erittäin mielenkiintoiselta ja minun on pakko nyt lisätä se jo ennestään liian pitkään lukulistaani;D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.