perjantai 24. elokuuta 2012

Etten palaisi tuhkaksi / Gaute Heivoll

Etten palaisi tuhkaksi / Gaute Heivoll

WSOY, 2012. 306 sivua.
Alkuteos: For jeg brenner ned, 2012
Suomentaja: Päivi Kivelä
Kannen suunnittelu: Anna Makkonen
Mistä minulle? kirjastosta lainaamalla

Gaute Heivollin romaani Etten palaisi tuhkaksi on jälleen kirja, johon en olisi tarttunut ilman kehuvia blogiarvioita. Onneksi on kirjablogit, muuten minulta olisi mennyt upea kirja ja unohtumaton lukukokemus sivu suun!

Romaanin kertojana toimii kirjailija Gaute Heivoll. Hän palaa synnyinseudulleen, pieneen norjalaiseen kylään muistelemaan syntymävuotensa outoja tapahtumia. Kylässä riehui tuhopolttaja, pyromaani, joka sytytteli varastorakennuksia, navettoja ja lopulta myös asukkaiden kotitaloja. Kahdeksan taloa ehtii palaa maan tasalle ennen kuin syyllinen saatiin kiinni. Ja kun syyllinen löytyikin lähempää kuin kukaan osasi arvata tai uskalsi odottaa, herätti tapahtumat entistä enemmän puhetta ja ihmetystä kylän asukkaissa.

Teoksessa liikutaan oikeastaan kolmessa aikatasossa. Nykypäivänä seurataan Heivollin tutkimus- ja kirjoitustyötä. Hän käy tapaamassa kylän asukkaita ja lukee isoäitinsä kirjoittamaa päiväkirjaa selvittääkseen vuoden 1978 tapahtumia. Toisaalta seurataan myös tuon vuoden tapahtumia aitiopaikalta, tuhopolttajan näkökulmasta. Siinä sivussa seurataan Gauten nuoruusvuosia, kun hän lähtee muualle opiskelemaan ja kamppailee omien ongelmiensa kanssa.

Heivoll on taitava kirjoittaja ja tunnelmanluoja. Kiinnostavasta kahden pojan kasvutarinasta syntyy samalla tiheätunnelmainen jännitystarina. Pienen norjalaisen kylän elämä, ihmisten pelko ja hermostuneisuus on taitavasti kuvailtu ja kylän elämään oli kiinnostavaa uppoutua. Heivollin ihmiskuvaus on myös hienoa, kirjasta löytyi monta kiinnostavaa henkilöä ja suurin osa kylän asukkaista tuli tutuksi. Erityisen kiinnostava psykologisestikin oli itse tuhopolttaja. Hänen persoonaansa ja motiivejaan oli mielenkiintoista mietiskellä. Oli myös kiinnostavaa seurata Heivollin omia mietteitä synnyinvuotensa traagisista tapahtumista. Kiinnostavaa miettiä, kuinka tuollaiset tapahtumat vaikuttavat kylän asukkaisiin tai vastasyntyneeseen vauvaan. Pidin myös siitä, kuinka Heivoll kertoi kasvuvuosistaan ja kuinka hän valotti nuoruusvuosiensa tragedioita. Heivoll kirjoittaa kauniisti, hän tarkkailee ympäristöään yksityiskohtaisesti ja tarkasti, mutta ei kuitenkaan sorru ylirönsyilevään kielenkäyttöön.

Etten palaisi tuhkaksi on traaginen ja surullinen tarina, mutta samalla tavattoman kaunis ja mieleenpainuva. Pystyin melkein näkemään palavat talot silmieni edessä kirjan sivuja kääntäessäni,ja tunsin savun- ja bensiininhajun nenässäni. Jopa kirjan viimeiset lauseet ja sanat ovat mieleenpainuvia, ajatuksia herättäviä ja upeaan kokonaisuuteen täydellisesti sopivia. Hienon hieno kirja, joka vielä vuoden lopussakin varmasti muistuu mieleen upeana lukukokemuksena!

Kirjaa on luettu muissa blogeissa todella ahkerasti, joten suosittelen googlettamaan muita arvioita. Viimeisimpänä tämän on tainnut lukea Lukuisan Laura.

Tästä suoritus myös Ikkunat auki Eurooppaan -lukuhaasteeseen.

15 kommenttia:

 1. Tämä on ehdottomasti yksi kirjakesäni parhaista lukukokemuksista. Muistan hyvin miltä tuntui lukea tätä kirjaa valoisana kesäkuun yönä, kun taustalla pyöri EM-kisojen jalkapallopeli. Siinä kirjan tunnelma ja reaalimaailma sekottuivat, kun kirjan tapahtumatkin sijoittuvat juuri noihin valoisiin kesäöihin ja jalkapallon MM-kisat rytmittävät ajankulkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ps, olet lukenut viimeaikoina valtavan kiinnostavia ja hyvällä maulla valittuja kirjoja ;) Voisi olla kuin minun lukemistosta. On hienoa löytää blogi, jonka kirjamaku kolahtaa.

   Poista
  2. Ensiksi: kiitos kehuista :). Jostain syystä viime aikoina on tullut luettua hienoja kirjoja! :)

   Sitten: Minä unohdin kirjoittaa tuohon arvioon, kuinka paljon pidin siitä, että jalkapallon MM-kisat otettiin kirjaan mukaan. Minusta kyläläisten MM-kisaotteluiden seuraaminen ja se tavallinen arki, ja toisaalta taas kauheat tulipalot synnyttivät hienon kontrastin ja sekoittivat reaalimaailman ja painajaismaiset tapahtumat toisiinsa. Sinulle on varmasti ollut hienoa lukea tätä kirjaa jalkapallon EM-kisojen aikaan!

   Poista
 2. Tämä toden totta on hieno kirja. Ja kohdallani se oli yllättävän hieno, sillä vaikka olin lukenut paljon kehuja, kansikuvan ja takakannen tekstin perusteella en odottanut kirjalta paljoa. Löytyy varmasti vuoden top kympistäni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli samat lähtökohdat kuin sinulla ;). ostain syystä luulin, ettei tämä ole minun kirjani. Sitten törmäsin tähän kirjastossa ja muistin kehuvat blogiarviot... Onneksi tuli luettua! ;)

   Poista
 3. Ihanaa, kun tämä löytää aina vain uusia ystäviä!

  VastaaPoista
 4. Oi joi, samaa sanon kuin KAroliina tuossa yllä ;) Kunpa saisimme pian lukea lisää Gautelta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tämän kirjan suosio saa aikaan sen, että Gauten kirjoista tulee lisää suomennoksia pian! :).

   Poista
 5. Minunkin mielestäni tämä on upea kirja, varmaan koko vuoden hienoin käännöskirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korkealle tämä taitaa minunkin vuoden parhaissa nousta :).

   Poista
 6. Apua, noita kehuvia blogiarvioita on tosiaan älyttömästi! Pelkään vain tuota kantta :( Sama juttu kuin siinä Illallinen -kirjassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin hieman pelkäsin tätä kantta etukäteen, mutta se taitaa vain olla kirjailija-Gaute pikkuisena. Ei se ole niin pelottava ;).

   Poista
 7. Erittäin suuri yllättäjä tämä Heivoll! Minä olen lukenut varsin paljon norjalaista kirjallisuutta ja voisin melkein lähtömaata tietämättä tunnistaa norjalaisen aikuisten kirjan. Aloitin aikanaan Meriluodon innoittamana lukemaan Aksel Sandemosen tuotantoa ja sillä tiellä ollaan.

  Minulla on hirveä tunku loppuvuoden kuumaan ryhmään...Kirjavuodesta tuli tasokkaampi kuin uskoinkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin yllätyin, että pidin tästä näin paljon -ylipäänsä, että tästä on pidetty niin paljon! Ja toden totta, hieno kirjavuosi on meneillään!:)

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.