sunnuntai 26. elokuuta 2012

Känslan av ett slut / Julian Barnes



Känslan av ett slut / Julian Barnes

Forum, 2012. 192 sivua.
Alkuteos: The Sense of an Ending, 2011.
Kääntänyt: Mats Hörmark
Kannen suunnittelu: Suzanne Dean
Mistä minulle? kirjastosta lainaamalla

Julian Barnes sai viime vuonna Booker-palkinnon romaanillaan The Sense of an Ending. Romaani ilmestyy tämän syksyn aikana suomeksi ja on jo kesän aikana ilmestynyt ruotsiksi. Minä myhäilinkin tyytyväisenä, kun löysin tuoreen ruotsinnoksen Känslan av ett slut kotipaikkakuntani pikkukirjastosta.

Kirja on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa Tony on nuori opiskelijamies 1960-luvun Lontoossa. Hän nauttii nuoruudestaan kolmen läheisen ystävänsä kanssa. He opiskelevat, juhlivat ja haaveilevat unelmiensa naisista. Tony alkaakin pian seurustelemaan Veronica-nimisen tytön kanssa, ja heidän suhteensa kukoistaa pienistä ongelmista huolimatta. Tony tutustuu jopa Veronican perheeseen, ja vaikka hän tuntee olonsa mukavaksi Veronican seurassa, ei Veronica kuitenkaan ole ihminen helpoimmasta päästä. Pian Tony huomaakin, kuinka läheisetkin voivat pettää luottamuksen ja Veronica jää miehelle pelkäksi muistoksi.

Kirjan toisessa osassa Tony on jo eläkkeellä ja muistelee nuoruuttaan ja aikuisikäänsä. Nuoruusvuosien jälkeen Tonyn elämä on ollut tasapainoista ja kohtuullisen onnellista. Onnellinen avioliitto, rauhallinen avioero jonka jälkeen hän on edelleen hyvissä väleissä ex-vaimonsa kanssa ja mukava työpaikka. Nyt rauhallisiin eläkepäiviin tulee kuitenkin muutos, kun hän saa kirjeen menneisyydestä. Kirjeen sisältö uhkaa muuttaa Tonyn loppuelämän ja mies joutuu kohtaamaan menneisyytensä uudelleen.

Känslan av ett slut on kiinnostavasti koottu. Pidin siitä, että kirjan tapahtumat oli jaettu kahteen selkeään osaan. Pidin myös Barnesin helposta, hienostelemattomasta ja sujuvasta kirjoitustavasta. Tekstissä ei ole ainuttakaan ylimääräistä lausetta, kaikilla sanoilla on merkityksensä ja oma paikkansa. Kirjassa oli minusta sopiva määrä henkilöitä, mutta jostain syystä etenkin Tonyn nuoruudenystävät jäivät minulle hieman etäisiksi vaikka heillä olikin kohtuullisen iso rooli kirjan tapahtumissa. Tonysta muodostui kuitenkin inhimillinen ja lämmin kuva. Eläkeläismiehen ajatuksia oli ihana lukea, ja hänelle toivoi pelkkää hyvää.

Barnes onnistuu luomaan kirjaansa lämpimän, mutta jännittävän tunnelman. Lukijana tapahtumien ratkaisua odottaa jännittyneenä, kirjan sivuja ahmien. Kirjan loppuratkaisu on myös taitavan upea, varmasti yksi hienoimmista lopuista joita olen ikinä lukenut. Minulle tulee Barnesin kirjasta mieleen Ian McEwanin romaanien tapahtumat, jotka alkavat arkisina mutta muuttuvat yllättäen trillerimäisiksi jännitysnäytelmiksi. Hieno, vaikuttava romaani jota voin lämpimästi suositella kaikille.


★+

Kirjanurkkauksen Zephyr on lukenut kirjan englanniksi.

10 kommenttia:

 1. Blogistani löytyy sinulle jotain :)

  VastaaPoista
 2. Samoin kuin minunkin blogistani löytyy sinulle yllätys :)

  VastaaPoista
 3. Jee, minä odotan kovasti tämän lukemista, kunhan ilmestyy suomeksi! Olen vähän miettinyt, onkohan tämä mieleeni, mutta nyt olen lukenut pari sen verran rohkaisevaa arviota, että hyvältä kuulostaa. Ja kun sinä vielä vertasit McEwaniin, niin pakkohan tästä on tykätä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan innolla mielipidettäsi, voisin arvata, että tykkäät :).

   Poista
 4. minäkin odotan tätä jo kovasti! jännä että näin lyhyessä kirjassa on kaksi osaa, mutta jos ei sano mitää ylimääräistä niin sitten varmasti mahtuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta! Mutta hyvin tämä toimi kaksiosaisena :).

   Poista
 5. Hienosti oivallettu: Barnesissa on todellakin jotain ikisuosikistani Ian McEwanista.

  Eiväthän kai Adrian ja Veronica jääneet sinulle etäisiksi...Tykästyin Adrianiin ja vierastin Veronicaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veronica ei ehkä jäänyt etäiseksi, mutta en kylläkään ihastunut häneen. Adrian jäi ehkä hieman etäiseksi, vaikka minäkin pidin hänestä. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.