keskiviikko 22. elokuuta 2012

Hetken hohtava valo / Juha Itkonen


Hetken hohtava valo / Juha Itkonen

Otava, 2012. 511 sivua.
Kannen suunnittelu: ?
Mistä minulle? saatu ennakkokappale kustantajalta


Juha Itkosen romaani Hetken hohtava valo oli minulle yksi syksyn odotetuimmista uutuuksista. Olen lukenut Itkoselta aiemmin vain romaanin Seitsemäntoista, johon en ihan varauksetta ihastunut. Olen kuitenkin jostain syystä päättänyt olla Itkosfani tuosta huolimatta ;).

Hetken hohtava valo on massiivinen sukupolvitarina. Kirjan alussa tuleva elektroniikkakauppias Esko Vuori on nuori mies, matkalla hyvän ystävänsä kanssa katsomassa Tokion olympiakisoja vuonna 1964. Kirjan alussa Esko tapaa tulevan vaimonsa Liisan. Nuoripari huomaa pian Liisan olevan raskaana ja pariskunnan esikoinen, Esa, syntyy. Hetken hohtava valo seuraa Vuoren perheen elämää 1960-luvulta 2000-luvulle saakka. Kertojina vuorottelevat Esko, Liisa ja Esa. Vuosien varrella ehtii tapahtua paljon, Esa löytää unelmiensa naisen ja saa lapsen, Liisalle ja Eskolle syntyy kaksi poikaa lisää ja heidän suhteensa joutuu koetukselle. Esan kertomat osat kirjasta ovat suunnattu hänen tyttärelleen Miialle. Mies kuvailee elämäänsä tyttärelleen, niin alamäkiään kuin onnellisempiakin hetkiä.

Itkosen luomat henkilöt ovat todentuntuisia. Esko, Marjaana, Liisa ja Esa tulevat lukijaa lähelle, lukija oppii tuntemaan heidän erityispiirteensä ja ajatusmaailmansa. Romaanin massiivisuus on kirjassa sekä parasta, että huonointa. Pidin valtavasti siitä määrästä tapahtumia ja vuosia, joita tähän kirjaan mahtui. Jossain kohtaa kirja kävi kuitenkin hieman tylsäksi, ja olen sitä mieltä, että tämä olisi toiminut lyhennettynäkin. Suurimman osan ajasta minä kuitenkin nautin lukemisesta, Vuoren perheen elämän seuraamisesta, salaisuuksista ja vaietuista aiheista, sekä Itkosen sujuvasta ja kauniisti soljuvasta kielestä.

Hetken hohtava valo on todella hieno kotimainen romaani. Laaja tarina on kirjana ehjä, vaikka itse tarinasta puuttuukin selkeä alku ja loppu. Kirjan viimeisestä "osasta" minä pidin erityisen paljon ja kirjan loppu oli todella hieno. Vuoren perheen ihmissuhteiden seuraaminen oli kirjassa oikeastaan etusijalla, ja vuosien varrelle mahtuukin paljon erilaisia kiemuroita. Etenkin Eskon ja Liisan, sekä Esan, Miian ja Marjaanan väliset suhteet ovat kiinnostavia seurattavia. Henkilöiden kehitys vuosien edetessä tulee hienosti esille tällaisessa massiivisessa romaanissa. Itkonen on minusta parhaimmillaan luodessaan todentuntuisia henkilöhahmoja ja kuvaillessaan arkisia tapahtumia.

Minä nautin tästä romaanista kovasti ja voin nyt hyvillä mielin kutsua itseäni Itkosfaniksi. Tänä vuonna aion lukea Itkoselta vielä Anna minun rakastaa enemmän-romaanin osana Kuusi kovaa kotimaista -haastetta.


★+


Itkosen uusimman on ehtinyt lukea jo ainakin Unni, Minna sekä Katja.

12 kommenttia:

 1. Oi ihanaa! Täytyy varmaan hankkia tämäkin jossain vaiheessa...:)
  Jos vaikka ihan sukulaisia kirjassa esiintyisi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multa saa lainaan, jos haluaa ;). Ja ihan sua mietin tätä lukiessani, vaikka en sua henkilöistä löytänytkään ;).

   Poista
 2. Anna minun rakastaa enemmän kiinnostaa minuakin. Tähän en ihan vielä tohtine tarttua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tätä ei ensimmäiseksi Itkoseksi kannata lukea, koska on niin massiivinen ;).

   Poista
 3. Ihanaa että tästä näin pidit näin varauksettomasti!

  VastaaPoista
 4. Mukavaa, että sinustakin tuli Itkosfani. :) Hetken hohtava valo on hieno kirja. Olen samaa mieltä, että pituus on kirjassa parasta ja samalla myös "huonoa". Romaania olisi voitu paikoin lyhentää, mutta kyllä se tällaisenakin toimii. Itkonen kirjoittaa niin kauniisti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka tätä tosiaan olisi voitu hieman lyhentää, toimii se hyvin näinkin. Ei tässä kuitenkaan erityisen paljon "turhaa" ollut mukana. ja Itkosen kieli on aivan upeaa! :)

   Poista
 5. Kuulostaa mielenkiintoiselta tällainen kotimainen sukupolvitarina, etenkin jos mukana on salaisuuksia ja vaiettuja aiheita ;)

  VastaaPoista
 6. Anna minun rakastaa enemmän oli minulle niin mahtava kirja, että olen sen jälkeen aina pettynyt Itkoseen ja se on ollut kamalaa. tämä takia pelkään kovasti tarttua hänen uusiin kirjoihin, mutta nyt sait ainakin melkein minutkin vakuutettua tästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos vakuutuit :). Minä odotan nyt taas yhä innokkaammin ehtiväni Anna minun rakastaa enemmän-kirjan pariin ;).

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.