tiistai 7. elokuuta 2012

Naisen juoksukirja / Kirsi Valasti


Naisen juoksukirja / Kirsi Valasti

Otava, 2009. 202 sivua.
Kannen suunnittelu: Emmi Kyytsönen
Mistä minulle? huuto.netistä ostettu

Urheiluteemalla jatketaan. Muistan Kirsi Valastin parin vuoden takaa juoksuradoilta, ja innostuin kovasti kun löysin hänen kirjoittamansa Naisen juoksukirjan huuto.netistä halvalla. Kirja antaa lisämotivaatiota juoksemiseen, vinkkejä treenien kokoamiseen ja paljon uutta tietoa niin treenaamiseen, ravintoon kuin kilpailuihin valmistautumiseenkin liittyen.

Naisen juoksukirja käy aluksi läpi juoksemiseen tarvittavat varusteet. Jalkineiden lisäksi naiselle tärkeät on tukevat urheilurintaliivit kun taas sykemittari tuo juoksemiseen lisää mielenkiintoa. Varusteiden läpikäymisen jälkeen vuorossa on kestävyysharjoittelun perusteet ja juoksuharjoittelun eri osa-alueet. Juoksuasento käydään läpi ja mukaan mahtuu myös sekä jalkojen venyttelyohjelma, että keskivartaloa vahvistava pilatesohjelma.

Naisen juoksukirja pureutuu erityisesti (ja nimensä mukaisesti) naiseen juoksijana. Kirjassa Valasti käy läpi naisen laadukasta ravintoa huomioiden naisen erityistarpeet eri ravintoaineiden saannissa. Kirjassa käydään myös läpi kuinka raskaana ollessa voi treenata juoksemista, tai millä tavalla hormonit voivat vaikuttaa juoksuharjoitteluun. Oman osansa kirjassa saa myös vammojen välttäminen, mielikuva- ja rentoutusharjoittelu sekä kirjan lopussa olevat esimerkkiharjoitusohjelmat eri tasoisille juoksijanaisille. Viimeistely maratonille ja puolimaratonille on myös mielenkiintoinen ja kannustava osa kirjaa.

Naisen juoksukirja on monipuolinen ja todella kannustava kirja. Juoksuharrastukseen saa kirjan kautta paljon uusia vinkkejä. Minä juoksin viimeksi eilen kirjan esimerkkiä seuraten intervalliharjoituksen, joka tuntui todella tehokkaalta ja hyvältä. Myös pilatesohjelman ja venyttelyharjoitukset olen jo testannut ja hyväksi havainnut. Valasti osaa kertoa monimutkaisemmistakin sykerajoista ja ravintoaineista niin, että taviskin (eli minä) ymmärtää. Kirja on käytännönläheinen, tästä on todella helppo napata vinkkejä omaan elämään niin juoksuharjoitteluun kuin ravintoonkin liittyen. Suosittelen siis ehdottomasti naisen juoksukirjaa kaikille juoksusta innostuneille (naisille)! Kirjan lukemisen jälkeen alkaa varmasti entistä enemmän mieli juoksulenkeille ;).


★-


Myös Unni ja Norkku ovat lukeneet tämän.

16 kommenttia:

 1. Vaikka en ole mikään liikunnan ihmelapsi, niin nyt alkoi kiinnostamaan. Innostun aina välillä juoksemaan, mutta jokin kannustin ja "opettaja" olisi ehkä paikallaan. Ehkä se voisikin olla kirja !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluat toisen motivaattorikirjan suosittelen Murakamin Mistä puhun kun puhun juoksemisesta-kirjaa. Pari sivua kun sitä lukee, tekee jo mieli lenkille! Tsemppiä lenkkeilyyn :).

   Poista
 2. Selasin tämän kirjan keväällä. Hyvä postaus ja hyvä kirja.

  Itsellä on ollut viitisen vuotta sykemittari käytössä (nyt on ollut kesä, jolloin en ole voinut lenkkeillä jalkavamman vuoksi yhden lenkin tein ja lopetin noin kilometriin, pyöräillyt olen kevyesti), jos on harrastaja sykemittarin tarve on aika pieni, siitä oppii aika pian mitä syke on. Pidän enää sykemittaria silloin tällöin. Minulla on tosin halvin versio, hyvissä sykemittareissa saa mm. matkan, ajan tallennettua tietokoneelle tiedostoihin ja nettikarttoihin mahdollisuuksia on paljon.

  Ravinto, ja intervallit ovat tärkeitä, aloittelijalle on tärkeää myös hankkia oikeat kengät, ja harjoitella riittävästi, mutta ei liikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Minä pidän sykemittarin käytöstä, se tuo lenkkeilyyn vielä hieman lisää kannustusta. Minusta on mukava seurata omaa edistymistä sykkeen avulla, sekä kaikkia muita sykemittarin hienouksia ;).

   Poista
 3. "Innoittava" on oikea sana kuvaamaan tätä kirjaa. Minullakin tämä ollut lainassa keväästä saakka.

  Mie lenkkeilen ihan ilman sykemittaria, toisaalta en edes ole kovin tavoitteellinen lenkkeilijä. Ainoa tavoite on että liikunta toisi hyvää oloa ja iloa. Ja on ihan kiva ylittää semmosia omia rajoja, juosta välillä sen vuoksi vähän pidemmälti kuin tavallisesti. Nyt mun lenkkeily on vakiintunut yhteen 18km lenkkiin viikossa ja sen lisäksi pariin lyhyempään (4-8km). Lisäksi pyöräilen jonkun verran, mutta niistä ei taida tulla edes sataa kilometriä viikossa.

  Jos sykemittarin ostaisin, alkaisi varmaan tuntua siltä että otan urheilun vähän liian vakavasti :)

  (Näin kirjoitettuna nuo luvut kuullostavat kyllä aika hurjilta mutta ei ne kyllä siltä tunnu. Ja lomalla on ollut aikaa)

  Olen totaallisen hurahtanut kestävyyslajeihin, juoksuun, hiihtoon ja pyöräilyyn. Ne on enemmän mun juttu kun esim. sähly ja muut pallopelit. Suunnistus huokuttelisi, ehkä ensi kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen nyt pari vuotta käyttänyt sykemittaria ja saan siitä vielä lisäinnostusta ;). Mutta ymmärrän hyvin pointtisi, ja joskus minäkin tykkään lähteä juoksemaan ilman sykemittaria. Minäkin olen nyt hurahtanut juoksun lisäksi pyöräilyyn ja uintiin. Viime talvena innostuin jo myös hiihdosta! :)

   Poista
 4. Voi, miten hyvä vinkki! Katselen tämän käsiini pian. Hyvä, että näistä tietokirjoistakin postaillaan. Kiitokset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos sait tästä kirjavinkin, jee! :)

   Poista
 5. Odotan tätä kirjaa todella, sillä juoksuharrastus kaikkine puolineen kiinnostaa :) Eli olen saamassa tämän lukijalahjana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos kirja kiinnostaa ja saat sen käsiisi pian! :)

   Poista
 6. Tämä vinkki sattui kyllä hyvään saumaan. Minussa on tässä viime viikkojen aikana herännyt haave juosta puolimaratooni. Olen kyllä raskauden ja synnytyksen jälkeen rapakunnossa, mutta pikku hiljaa olen alkanut juoksemaan 1-2,5 km lenkkejä. Mutta hyviä vinkkejä kyllä kaipaisin. Ehkäpä tästä kirjasta löytyisi juuri oikeita vastauksia minulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja voisi sopia sinulle hyvin juoksuharrastuksen alussa :). Minullakin on haaveena ensin tuo puolimaraton, jossain vaiheessa aion toki sen täyspitkänkin juosta ;).

   Poista
 7. Mielenkiintoista! Itse olen aina vähän ihmetellyt, mitä erityistä näissä "X naisille" kirjoissa on, mutta nyt valottui vähän sekin asia :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen hieman tuota asiaa ihmetellyt, ennen tätä kirjaa ;).

   Poista
 8. Olisi kyllä hauskaa tukeutua juoksuharrastuksessa kirjaan aina välillä. Lenkkeilen oman personal trainerin (eli mieheni:D) kanssa, joten periaatteessa lisätiedoille ei ole huutavaa tarvetta, mutta kun lukemisesta tykkää, niin olisihan se kieltämättä kiva tästäkin aiheesta lukea. Murakamin juoksu-kirja on myös ollut pitkään lukulistoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murakamin kirja on ihan huippu, lue se! :). Olisipa kiva olla personal trainer noin lähettyvillä kuin sinulla ;).

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.