lauantai 22. lokakuuta 2011

Näkymätön / Paul Auster


Näkymätön / Paul Auster

Alkuteos: Invisible, 2009
Tammen Keltainen kirjasto, 2010. 303 sivua.
Suomentaja: Erkki Jukarainen
Kannen suunnittelu: Timo Mänttäri
Mistä minulle? Kirjastosta lainattu

Kahden vahvan ja loistavan kirjan jälkeen oli kieltämättä hieman vaikeaa ryhtyä lukemaan uutta kirjaa... Paul Austerin Näkymätön oli kuitenkin ollut lukupinossani jo kesästä asti ja kirjaston palautuspäivä lähenee vaarallisesti;)

Näkymätön on tarina Adam Walkerin elämästä. Kun hän on kuolemassa leukemiaan, hän päättää lähettää kolme lukua kirjansa käsikirjoituksesta vanhalle opiskelukaverilleen, kuuluisalle kirjailijalle James Freemanille. Freeman saa käsiinsä nimeä 1967 kantavan kirjan kolme lukua, Kevät, Kesä ja Syksy ja pian hän on täysin Adam Walkerin elämän lumoissa.

Walker kertoo kirjassaan kuinka nuorena opiskelijana, vuonna 1967, kohtaa juhlissa Rudolf Bornin sekä tämän naisystävän, kauniin ranskalaisen Margotin. Kirjansa käsikirjoituksessä Walker kertoo paljon myös siskostaan, rakkaasta Gwynistä joka yhteisen pikkuveljen traagisen kuoleman jälkeen on ollut Adamille maailman tärkein henkilö.

Juhlaillan jälkeen Adamilla on läheinen suhde myös Margotiin ja Borniinkin hän kiintyy tiiviisti, halusi hän tai ei. Adamin tie vie Pariisiin, jossa tapahtumat muistuttavat jännittävää trilleriä. Pariisissa kuvaan astuu myös nuori Cécile jonka kertomukset 25 vuotta myöhemmin tuovat Näkymättömään vielä lisää mielenkiintoa.

Olin pettynyt Austerin uusimpaan romaaniin Sunset Park mutta nyt olen  taas varsin innoissani kyseisestä kirjailijasta! Näkymätön on mielestäni Sunsetia paljon parempi ja muistuttaa hyvyydessään loistavaa Sattumuksia Brooklynissa -kirjaa. Auster kirjoittaa taitavasti. Kirjan tapahtumat liikkuvat yhtäaikaa monessa eri ajassa ja monella eri tasolla ja erotiikka ja seksuaalisuus on aina pinnalla. Lukijana välillä on pysähdyttävä miettimään, mikä on faktaa ja mikä fiktiota, kuka kertoo kenestä mitä, ketä kannattaa uskoa, ketä taas ei. Austerin kielenkäyttö on aina taitavaa, ja Näkymättömässä on sen lisäksi mielenkiintoiset henkilöt ja tapahtumat. Henkilöistä kiinnostavimpia olivat mielestäni kirjan naiset, sekä Margot, Adamin sisko Gwyn että älykäs Cécile. Valitettavasti oikeastaan kaikki nämä kolme jäivät jotenkin hieman etäisiksi, olisin mielelläni lukenut heistä lisää.

Tylsää hetkeä en tämän kirjan parissa kokenut, olisin vain toivonut tapahtumien jatkuvan. Kirjaa luki välillä trillerinä, odottaen kauheuksia, välillä taas tapahtumat rauhoittuivat, sitten taas ihmeteltiin, mietittiin...

★★★★

Näkymätön on myös luettu seuraavissa blogeissa:

Leena Lumi
Opuscolo
Kirjamielellä


8 kommenttia:

 1. Minä odotan sitä aikaa, kun voin lukea tämän uudelleen, sillä minusta tämä on paras Auster ja täysin nero. Miksi koin sen niin...

  Sunset Park ei ollut lähellekään samaa tasoa.

  Minua vaivaavat nyt kaksi kirjaa: Tämä Näkymätön ja sitten Ian McEwanin Vieraan turva, joka oli ylivakuttava, siis ylitti jopa McEwanin epänormaalit rajat. Näille kun saan uuden ajan, ehkä ymmärrän, miksi koin enemmän. Tosin Näkymätön oli raikkaammalla tavalla nero, sillä Vieraan turva vähän heilautti tasapainoa. Mieheni koki Vieraan turvan liian vahvaksi tyyliin 'miten kestit lukea tämän'. Hän ei tarkoittanut, että se on huono, vaan juuri alitajuntaan syvästi vaikuttava.

  Näkymätön on Austerin paras - tähän asti. M.O.T.

  VastaaPoista
 2. Ooooo!, sinulta on tulossa Lauantai...

  VastaaPoista
 3. Minulle paras Auster on ollut Sattumuksi Brooklynissa, vaikka olen samoilla linjoilla Leena Lumen kanssa siitä, että tämä on nerompi. Aivan mahtava kirja - vei minut täysin mennessään.

  Pidin kyllä Sunsetistakin. Onneksi lukemisessa oli taukoa Näkymättömään ja välillä muutama onnahteleva Auster. Siksi Sunset tuntui paluulta tuttuun Brooklyn-maailmaan, kaduille jonne aina palaan mielelläni!

  VastaaPoista
 4. Leena, nero on hyvä sana kuvaamaan tätä ja luulen, että tästä saisi vielä enemmän irti toisella lukukerralla...

  McEwanin Lauantai on lukupiirikirjanamme ja pian siis pääsen sen pariin. Odotan innoissani:)

  Valkoinen kirahvi, minustakin Sattumuksia Brroklynissa on paras Auster näistä kolmesta. Ei Sunsetkaan missään tapauksessa huono ollut...;)

  VastaaPoista
 5. Sanna, tiedoksesi, unohdin linkittää sinut ja kun lähdin etsimään blogiasi, ei mistään löytynyt Sannaa...nyyyyh. Vei vähän kauan aikaa, kävin kaikki läpi. Nyt se on tehty. Kuvittele nimeä Sanna/Luettua...

  Mukavaa tulevaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 6. Leena, voi ei! Olen miettinyt tuota nimeä, mutta en keksi oikein muuta, mikä sen muistamisen ja löytämisen muuttaisi helpommaksi...

  Mukavaa viikkoa myös sinulle!:)

  VastaaPoista
 7. En olekaan lukenut yhtään Austeria! Tämä kirja vaikuttaa kuitenkin hyvältä, täytyypi laittaa kyseistä kirjailijaa lukulistalle :)

  VastaaPoista
 8. Anni, aloita Sattumuksia Brroklynissa-kirjalla, se on ihan loistava vaikka tämäkin oli toooosi hyvä;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.