sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Sattumuksia Brooklynissa

Sattumuksia Brooklynissa / Paul Auster. 2005 (suom. 2008). 363 sivua

Paul Auster on ollut jo tovin pakko tutustua-listallani ja nyt tartuinkin Austerin Sattumuksia Brooklynissa -romaaniin. Kirjan kertojana toimii kuusikymppinen Nathan Glass joka muuttaa Brooklyniin avioeron ja syöpähoitojen jälkeen "kuolemaan". Nathan ei kuole -syöpä on saatu kuriin hoidoilla ja yhtäkkiä Nathanin elämä muuttuukin kertaheitolla. Nathan tapaa Brooklynissa aluksi sisarenpoikansa Tomin joka on töissä miesten yhteisen tuttavan Harry Brightmanin kirjakaupassa. Pian Nathanin ja Tomin seuraksi saapuu myös Tomin sisarentyttö Lucy joka ei suostu puhumaan sanaakaan. Lucyn äidistä, Aurorasta ei ole tietoakaan -puhumaton tyttö ei anna Nathanille ja Tomille vinkkiä siitä, missä hänen äitinsä on. Nathan tapaa Brooklynissa ja sen ulkopuolella paljon uusia ihmisiä ja hänen elämänsä uudessa kaupungissa asettuu uomiinsa. Mies kerää toisten ihmisten tarinoita ja sattumuksia omaa kirjaansa varten mutta kohta myös Nathanin elämään saapuu piristystä ja vaihtelua. Nathan onkin yhtäkkiä maailman onnellisin mies-onnellinen siitä että saa olla elossa, hengittää uuden aamun ilmaa ja viettää aikaa rakkaimpien parissa vaikka hän alun periin muutti Brooklyniin kuolemaan. Paljon ehtii sattua ja tapahtua, monta uutta tuttavuutta syntyä ennen kuin kaikki ihmiskohtalot alkavat selvitä.

Sattumuksia Brooklynissa oli ehdottomasti parempi kuin osasin odottaa -positiivinen yllätys. Kieli oli monipuolista, vaihtelevaa, ennen kaikkea hauskaa. Kirjassa riitti tapahtumia, kaikki tunteet käytiin läpi. Henkilöhahmot olivat mielenkiintoisia - Nathaniin pystyin jotenkin helposti samaistumaan vaikka hän on kuusikymppinen mies ja minä kaksikymppinen nainen. Myös nuori Lucy ja Lucyn eno Tom olivat mielenkiintoisia seurattavia. Kirja oli erittäin hauska, en ole pitkään aikaan nauranut ääneen yhtä usein kuin tätä kirjaa lukiessani. Kirja oli nopelukuinen ja juuri sellaista kaipasinkin luettuani juuri viikon verran Kirjan kansaa. Kirjan lopussa tapahtui yllättäviä asioita, melkeinpä täyskäännös mutta loppu oli silti onnistunut ja onnellinen. Erittäin miellyttävä lukukokemus, tämä tarkoittaa sitä, että lukulistalleni ilmestyy Paul Austerin toisiakin teoksia! Suosittelen:)

****+

5 kommenttia:

 1. PS. Ja linkitin sut. Tämä oli yksi ensimmäisen blogikuukauteni kirjoista. Sun numeroasteikolla antaisin 8.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Leena linkityksestäsi:) kävin myös lukemassa arvostelusi:)

  VastaaPoista
 3. Tämän aion lukea. Odotin Austerilta jotenkin tosi paljon, ennen kuin luin häneltä ensimmäiseni - tai oikeastaan kolme ensimmäistä teosta, eli New York -trilogian. Niistä oikeastaan vasta viimeinen osa kolahti, muttei sekään niin kovaa, kuin olisin halunnut.

  Tästä Austerista olen kuitenkin kuullut niin paljon hyvää, että haluan antaa hänelle uuden mahdollisuuden. Kun kerran olin etukäteen niin varma, että pitäisin hänestä..

  Karoliina

  VastaaPoista
 4. Karoliina, suosittelen tämän lukemista. Muita Austereita en ole vielä ehtinyt lukea. New York -trilogia houkuttelee kyllä...:)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.