keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Lapsuus

Barndom (lapsuus) / Bo Carpelan. Schildts 2008, 197 sivua

 Luin Bo Carpelanin romaanin Lapsuus ruotsiksi ( Barndom) mutta halusin silti arvioida tämän suomeksi. Katsotaan miten sujuu;)

Lapsuus kertoo Davin kasvusta 1930-luvun Helsingissä. Kirja on kirjoitettu juuri Davin näkökulmasta joka kokee jo nuorena paljon elämästä. Monet Davin lähipiirissä kuolevat ja Davi saa etsiä voimaa ja kasvua muun muassa kirjoista. Davin lapsuus päättyy eräänä päivänä vuonna 1939 kun sota syttyy.

Lapsuus ei koreile tapahtumilla. Carpelan kirjoittaa runollista, aistikasta ja rikasta kieltä mutta selkeät tapahtumat ovat kirjassa aika vähissä. Tämän vuoksi minun on hankala selittää kirjan tapahtumia sen tarkemmin... Lapsuus kuvailee ennen kaikkea kasvavan Davin fiiliksiä ja elämyksiä, kieli on kaunista ja kuvailevaa ja juuri se kieli ja se tunnelma jonka kauniit, rikkaat kuvailut tuottavat on ehdottomasti kirjan vahvuuksia. Joskus on kiva lukea vähän erilaisia romaaneja, sellaisia joihin en ole niin tottunut. Kielellisesti rikkaita mutta tapahtumien osalta köyhiä.

***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.