perjantai 10. syyskuuta 2010

Juoksija

Juoksija / Jussi Siirilä. Gummerus, 2009. 255 sivua

Luin Jussi Siirilän Juoksijan Leenan suosittelemana. En ole lukenut montakaan tämän tyylistä kirjaa. Siirilä kirjoittaa satiireja -hauskoja romaaneja ajankohtaisista yhteiskunnallisista aiheista. Juoksija kertoo Matti Järvestä joka on syntynyt pohjoisessa ja syntymänimeltään Oula Matti Näkkäläjärvi. Matti Järvi asuu kuitenkin pääkaupungissamme ja työskentelee markkina-analyytikkona. Työn jälkeen hän harrastaa lenkkeilyä ja palapelejä. Matti on päättänyt unohtaa lapsuutensa pohjoisessa, hän häpeää Helsingissä vierailevaa äitiä joka ei ymmärrä Stockmannin vaatteita eikä Matin hienoja designesineitä mutta määräilee kuitenkin mielellään Matin asioita. Äiti tahtoisi Matin löytävän itselleen vaimon ja kun äiti on palannut pohjoiseen Matti kutsuu työkaverinsa Reetan kylään. Treffit eivät mene putkeen ja kun Matin elämää vielä saapuu häiritsemään alakertaan muuttanut Ahmedin perhe Matti saa tarpeekseen ja ryhtyy mielenkiintoisiin tekoihin. Matin elämään tulee täyskäännös näiden tapahtumien jälkeen ja siitä alkaa uudenlainen seikkailu.

Eräänä päivänä Matin oven takan seisoo nuorin Ahmed, kuusivuotias Ohmat jonka kanssa Matti aloittaa matkan Euroopan halki kohti Somaliaa jossa he luulevat Ohmatin mummin asuvan mustan ja valkoisen vuohen kanssa. Matkalla sattuu ja tapahtuu kaikkea mahdollista. Matin ennakkoluulot ja käsitykset pakolaisista, ulkomaalaisista, mustista ja valkoisista muuttuvat matkan aikana ja loppujen lopuksi Matti taitaa löytää hakemansa - oman paikkansa elämässä.

Juoksija on hauska kertomus suomalaisesta miehestä. Minä tykkäsin kirjasta, koska se käsitteli vakaviakin aiheita ( rasismi, maahanmuuttajat jne) hauskalla tavalla. Tunnistin Matin ajattelutavassa oman isäni, perus-Suomiäijän, ajatuksia ja taidankin seuraavaksi vinkata kirjasta isälleni;) Pieni Osman on herttainen kaveri -tykästyin somalipoikaan kovasti ja minusta oli hellyyttävää kuinka hän teki kaikkensa löytääkseen taas rakkaansa (sulloutui matkalaukkuun...). Juoksija oli ennen kaikkea hauska ja erittäin tapahtumarikas kirja, minä en yleensä lue tämäntapaisia kirjoja mutta tykkäsin kovasti. Ainut negatiivinen asia jonka näin keksin, oli ehkä juuri tapahtumien rikkaus. Jatkuvasti tapahtui jotain -Matin ja Ohmedin matkalle sattui älyttömästi kaikkea mutta kaikesta selvittiin ilman rangaistuksia. Mutta kyllä nyt tekisi mieli lukea muitakin Jussi Siirilän kirjoja...

****

5 kommenttia:

 1. Minäkään en ole kovasti suomalaisten MIESkirjailijoiden fani, enkä myöskään erityisesti hulluna hauskoihin kirjoihin, mutta tätä nauorin silmät vesissä ja mikä ihme!, myös mieheni koki kirjan samoin.

  Paljastan juorun: Tämän kirjan oliis huhujue mukaan pitänyt olla Finlandia -ehdokkaidne joukossa. Mikä sääli, että se ei ollut! Siis puhun viime vuodesta ja silloin minä pidinkin parhaina suomalaisina kirjoina tätä Siiralan Juoksijaa sekä Satu Koskimiehen Hurmion tyttäriä.

  Miten ehdit lukemaan nin paljon? Kuka tiskaa? Laittaa ruoan? Hoitaa lemmikit? Pyykin? Tienaa? Onko sinulla Puutarhuri? Olen huolestunut, sillä en enää pysy vauhdissasi;-)

  VastaaPoista
 2. Minäkin luin tämän Leenan innoittamana :) Ja tykkäsin!

  VastaaPoista
 3. Leena, ihan itse hoidan kaikki yhden talouteni kotityöt;D ja vielä opiskelenkin ja käyn töissä. Olen viime aikoina lukenut aika nopealukuisia kirjoja, siksi tullut monia arvosteluja;) ja täytyy myöntää - minulla ei tänä syksynä ole kesätliden loppumisen jälkeen ollut erityisen paljon luentoja mutta voin luvata että lukutahtini hiipuu marraskuun aikana-silloin kalenteri täyttyy luennoista. nautin vielä kun voin;)

  Susa, Leena on innoittanut monen kirjan lukemiseen:)

  VastaaPoista
 4. Sulle olisi blogissani tarjolla palkinto ja haaste, ole hyvä! :)

  http://satunluetut.blogspot.com/2010/09/beautiful-blogger-award.html

  Harkitsen tämän kirjan lukemista, en yleensä kiinnostu hauskoiksi mainostetuista kirjoista mutta tästä on sen verran moni tykännyt että katsotaan... :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos Satu:) Kannattaa lukea tämä, minäkään en yleensä kiinnostu tällaisista mutta tästä tykkäsin:)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.