perjantai 3. syyskuuta 2010

Kirjan kansa

Kirjan kansa / Geraldine Brooks 2007. 419 sivua
 Geraldine Brooksin Kirjan kansa oli lukulistallani koko kesän, mutta vasta nyt kesän viimeisinä päivinä sain aloitettua kirjan. Kirjan kansa kertoo kirjakonservoija Hanna Heathista joka saa työtehtäväkseen tutkia vanhaa juutalaiskirja haggadaa. Hanna matkustaa työn perässä sodanjälkeiseen Sarajevoon ja työn alettua hän tutustuu kirjan historiaan mutta myös uusiin ihmisiin josta tulee Hannalle tärkeitä. Hannan päivät täyttyvät mielenkiintoisen projektin pariin uppoutumisesta ja uusien tuttavuuksien kanssa seurustelusta. Hänen mieltään painaa aina välillä huono suhde omaan äitiinsä; kun menestyvä lääkäriäiti joutuu sairaalaan alkaa Hanna miettiä suhdetta äitiinsä yhä enemmän.

Kirjan luvut hyppelevät nykypäivässä ja Hannan työn parissa sekä haggadan historian parissa. Yksi luku kuvaa vuotta 1996, seuraava 1400-lukua. Tämä lisäsi mielestäni kirjan mielenkiintoa ja oli kivaa vaihtelua. Historialliset tapahtumat, 1400-luvun elämä sekoitettuna nykypäivän menoon, Hannan omaan elämään, hänen ihmissuhteisiinsa ja työhönsä omistautumista oli mukava seurata vuorotellen. Historialliset osat oli paikka paikoin hieman puuduttavia, suurimmaksi osaksi kuitenkin vasrin mielenkiintoisia. kieli oli sujuvaa, muutamassa kohdassa ärsytti monet vieraskieliset sanat joita ei ollut käännetty ja joita en ymmärtänyt mutta niitä ei onneksi ollut kovin tiuhaan.

Summa summarum; erittäin mielenkiintoinen, luettava romaani. Historian ja nykypäivän sekoittaminen pelkkää plussaa, ihmissuhdekiemuroiden lisääminen tarinaan myös plussaa. Tässä romaanissa oli "kaikkea" ja vaikka lukemiseen meni viikon illat, oli lukukokemus mitä miellyttävin:)

****

******maailmanvalloitusprojekti: Bosnia & Herzegovina ( Sarajevo)*****

3 kommenttia:

 1. Niinpä;-) Tämän kirjan valitsin viime vuonna 140 luetun kirjan joukosta parhaimmaksi. Minua kiehtovat historia, vieraat uskonnot ja kultturit ja kun niihin lisätään vielä kaksi eri aikakautta ja tutkimuksen kohteena on KIRJA, on minun koukkuni valmis. Bonuksena oli jännitys ja romantiikka. Olen saanut Italiasta maana tarpeekseni, mutta tämän kirjan takia on pakko käydä vielä likiasten vesien, rottien ja kupan Venetsiassa...

  Kirjan kansan kansi on mielestäni maailman kaunein ja nerokkain. Koko tarina on jo kannen bergamentin palassa: rasvatahra, veri, hius...

  SaSo, hyvin olit oivaltanut! Mieheni luki tämän kirjan myös ja piti kovasti. Huomenna lähtee lainaan serkulleni...

  Joskus häiriinyn, kun vaihdellaan aiaktasosta toiseen, mutta Brooks teki nuo siirtymät niin selvästi, että minäkään en niistä ollenkaan rasittunut.

  VastaaPoista
 2. Luet kauheasti hyviä kirjoja; mun lukulista pullistelee kirjoista, jotka pitäisi lukea:)
  PS. Mulla on vissiin pieniä vaikeuksia lukemisen suhteen, koska oon aina luullut, että tän kirjan nimi on Kirjan kanssa. Aina näköjään oppii jotain uutta.

  VastaaPoista
 3. Leena, totta, minuakin joskus ärsyttää hyppiminen ajasta toiseen mutta tässä ei haitannut:) kiitos kommentistasi!:)

  Susa P, kiitoksia, viime aikoina on tullut luettua aika kivoja kirjoja;) ja tiedätkö-aluksi minäkin luulin että kirjan nimi on kirjan kanssa!:D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.