perjantai 29. lokakuuta 2010

Ihanat naiset rannalla

Ihanat naiset rannalla (Underbara kvinnor vid vatten)/Monika Fagerholm. Otava 1994. 334 sivua.

 Monika Fagerholmin esikoisromaani Ihanat naiset rannalla kertoo suomenruotsalaisen perheen elämästä kesänvietossa meren äärellä vuokratussa huvilassa 1960-luvulla. Perheeseen kuuluu seitsenvuotias Thomas, äiti Isabella ja isä Kajus. Vanhemmat ovat tavanneet huvipuistossa jossa Isabella on ollut vedenneitona, siksi Kajus kutsuu vaimoaan Isabella Vedenneidoksi. Perhe viettää rauhallisia, onnellisia kesiä valkoisen huvilan luona. Kesärauha häiriintyy ja perheen elämä muuttuu kertaheitolla kun naapurihuvilalle saapuu Enkelien perhe kesänviettoon. Perhe on juuri muuttanut Amerikasta takaisin Suomeen. Enkelien perheeseen kuuluu isä abbe, äiti Rosa sekä tyttäret Nina ja Reneé. Uusia ystävyyssuhteita solmitaan, Rosasta ja Isabellasta tulee ensimmäisen kesän aikana erottamattomat. He ottavat aurinkoa kallioilla, tekevät reissuja ja järjestävät juhlia yhdessä. Perheen nuorimmaiset -Thomas ja hieman erikoinen, itsekseenvetäytyvä Reneé löytävät yhteisen sävelen ja leikkivät paljon yhdessä.Kajus haluaisia mieluiten viettää enemmän aikaa perheen kesken joten hän vetäytyy usein omiin oloihinsa dekkarin ja jazzin pariin. Rosan mies Gabbe on rikas businessmies joka käy tapaamassa "lentoemäntiään" aina sille päälle sattuessaan. Ensimmäinen yhteinen kesä on enimmäkseen onnellinen.

Toisena kesänä perheet ovat taas kesänvietossa huviloillaan mutta kesän aikana tapahtuu asioita, jotka muuttavat ystävyyssuhteita. Kuvaan astuu intohimo jonka edessä ystävyyskin unohtuu. Perheiden välillä mikään ei palaa ennalleen, vaikka monet ystävyyssuhteista vielä lämpenevätkin. Lopulta Rosa ja Bella karkaavat, aluksi syy näyttää olevan selvsti toinen kuin miksi se loppupeleissä osoittautuu.

Kirjan kertojana toimii tavallaan Thomas joka aistii ja kokee kesät rannalla juuri niin kuin pieni lapsi voi tehdä. Hänen päiviinsä kuuluu leikkiä muiden lasten kanssa, veneilyä ja pienoismallien kokoamista. Kun vanhempien välit tulehtuvat jättää se lapsiinkin oman kuvansa.

Ihanat naiset rannalla oli yllättävän hyvä. Minä en osannut odottaa näin mielenkiintoista ja runsasta tarinaa. Myös Fagerholmin kirjoitustapaan ja kieleen ihastuin. Todella runsasta, monipuolista ja aistikasta kieltä. Juonessakin pidin sen monipuolisuudesta -oli aikuisten välisiä juttuja mutta koko ajan huomioitiin myös lasten näkökulmat ja tunteet. Halaun jatkossakin lukea Fagerholmia, hänen kirjoitustyylissään on jotain ainutlaatuista enkä osaisi verrata tätä kirjaa mihinkään muuhun lukemaani. Tykkäsin kovasti!

Ihanat naiset rannalla on myös filmatisoitu, pääosissa nähdään mm. Marika Krook ja Nicke Lignell. Jos saan leffan käsiini, haluan katsoa myös sen:)

*****-

4 kommenttia:

 1. Olen iloinen, kun tykkäsit tästä suosikistani! Pikkuisen pitää varoittaa, että tämä on käsittääkseni aika erilainen kuin muut Fagerholmin teokset. Itse en ole tämän lisäksi kokeillut kuin Diivaa, joka jäi kesken, kun en päässyt millään kärryille.

  Tulevaisuudessa aion kokeilla vielä hänen muita romaanejaan, mutta kuulemani mukaan osaavat olla aika vaikeita.

  Luitko tämän siis suomeksi?

  Karoliina

  VastaaPoista
 2. Karoliina, kiitos varoituksesta, minä suunnittelin Diivan lukemista jossakin vaiheessa mutta en ole vielä päättänyt kuinka teen... Minäkin olen kuullut, että useat Fagerholmin romaanit ovat jollain tapaa vaikeita, uskoin itseasiassa että tämäkin olisi mutta minä en sitä kokenut vaikeaksi...

  Suomeksi luin kyllä, jälkeenpäin alkoi harmittaa kun tajusin että alkuperäiskielihän oli ruotsi;D Olisi ollut kiva lukea romaani ihan alkuperäiskielellä mutta mutta...liian myöhään tajusin;)

  VastaaPoista
 3. Juu, tämä ei ole vaikea, vaan ihana. :)

  Mietinkin, että sinun olisi ollut ehkä kiva lukea ruotsinkielisenä alkukielellä, mutta en ainakaan muista suomennoksenkaan tökkineen (lukemisesta on jo aikaa).

  Karoliina

  VastaaPoista
 4. Karoliina, olisi tosiaan ollut kiva lukea ruotsiksi...ehkä joskus vielä:) Mutta ei suomikaan tökkinyt kun en edes tajunnut että alkuperäiskieli on ruotsi;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.