torstai 14. lokakuuta 2010

Rakkaudessa erottamattomat

Rakkaudessa erottamattomat ( Eine exklusive Liebe, 2009) / Johanna Adorján. suom. Hanna Kjellberg 2010. 205 sivua

 Johanna Adorjánin romaani Rakkaudessa erottamattomat kertoo kirjailijan omien isovanhempien tarinan. Jo kirjan takakannesta selviää, että isovanhemmat tekivät itsemurhan yhdessä -isoisä sen vuoksi että oli sairas, isoäiti taas ei halunut jäädä yksin. He elivät yhdessä ja kuolevat yhdessä, käsi kädessä.

Johanna Adorján lähtee selvittämään isovanhempiensa tarinaa 16 vuotta heidän itsemurhansa jälkeen. Hän haastattelee isovanhempiensa tuttuja, heitä joilla oli jotakin kerrottavaa isovanhemmista. Isoisä ja isoäiti selvisivät sodasta, keskitysleireistä. He joutuivat jättämään kotinsa Unkarissa ja muuttivat Tanskaan jossa aloittivat uuden elämän. Isovanhemmat eivät koskaan kertoneet paljon itsestään ja elämästään joten Adorjánilla on hankala tehtävä. Hän saa kuitenkin kuulla tarinoita isovanhemmistaan ja kirjassa Rakkaudessa erottamattomat vuorotellaan isovanhempien itsemurhapäivän tapahtumia ja Adorjánin omaa tutkimusmatkaa isovanhempiensa elämään.

Rakkaudessa erottamattomat on surullinen, koskettava kirja. Tarina on kiinnostava, kirjailija pui syitä, jotka olisivat voineet johtaa isovanhemmat kaksoisitsemurhaan. Kirjassa puidaan tavallaan yhden suvun tarinaa, histroriaa ja kirjailija kertoo samalla omaa kasvutarinaansa.Samalla kirja kertoo sodasta, rakkaudesta, ystävyydestä. Mukaan mahtuu myös musiikkia ja uskontoa, juutalaisuutta ja keskitysleirejä. Pääosaa esittää kuitenkin isovanhempien vankkumaton rakkaus, ja se, että saa itse tehdä omat asiansa ja päättää omista asioistaan loppuun asti. Lukemisen arvoinen, mielenkiintoinen ja koskettava tarina!


****

2 kommenttia:

  1. Kiitos arviosta! Olin laittanut tämän itselleni joskus muistiin, että kiinnostaisi lukea. Nyt ainakin kiinnostaa ihan varmasti :)

    VastaaPoista
  2. Naakku, eipä kestä:) Minulla oli sama tilannem olin jostain blogista lukenut arvion kirjasta ja listasin sen lukulistalleni. Kirjastossa osui silmään joten mukaan lähti. Ja kyllä kannatti lukea;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.