tiistai 5. lokakuuta 2010

Karkumatka

Karkumatka (L'Échappée belle, 2009) / Anna Gavalda. suom. Lotta Toivanen 2010. Gummerus. 120 sivua

 Anna Gavaldan pienoisromaani Karkumatka kertoo kolmen sisaruksen irtiotosta arjesta. Isoveli Simon, sinkkunainen, kertojaminä Garance sekä avioeroa läpikäyvä Lola ovat matkaamassa kohti sukulaisen häitä mukanaan Simonin farmaseuttivaimo Carine. Carine ja Simonin siskot eivät tule toimeen keskenään, he ovat niin erilaisia kuin olla voi ja bakteerikammoinen, kaiken desinfiova Carine aiheuttaa siskoksille (ja lukijalle) hyvät naurut monta kertaa automatkan aikana. Hääpaikalle vihdoin saapuessaan sisarukset saavat kulla että pikkuveli Vincent ei työkiireiden vuoksi pääsekään paikalle joten sisarukset päättävät ottaa irtioton arjesta ja ajella suoraan pikkuveljen luokse. Carine on jo siskojen mielestä pälättänyt tarpeeksi joten hän saa jäädä juhlapaikalle.  Vincent asuu ja työskentelee oppaana vanhassa linnassa ja toden totta yllättyy nähdessään kaksi sisartaan ja veljensä paikalla. Sisarusparvi viettää Vincentin luona mahtavan päivän joka sisältää muisteluita lapsuudesta ja päivä päättyykin häihin tosin ei niihin alkuperäisiin joihin sisarukset olivat menossa.

 Karkumatka on kaunis, hauska, lämminhenkinen mutta ehdottomasti myös haikea kertomus sisarusten välisestä rakkaudesta, vahvasta siteestä. Sivuja kirjasessa oli vähän mutta noille sivuille mahtuu todella paljon tapahtumia ja tunnelmia. Tykkäsin kovasti tästä intensiivisestä kirjasta, tunnelma oli aidon lämmin koko ajan ja kirja piti minut tiiviisti otteessaan alusta loppuun. Minäkin lukijana sain pienen irtioton maanantai-illan arjesta ja se on todellakin välillä tarpeen! Suosittelen lämpimästi:)

****

6 kommenttia:

 1. Tästä Gavaldan kirjasta olen ihan samaa mieltä kanssasi. Täydellinen pikkukirja, nimensä mukaisesti karkumatka omasta arjesta. Sopii hetkeen, luettavaksi väsyneenä. Jotenkin yhtä aikaa äärettömän kepeä, mutta syvämerkityksellinen. Elegantti?

  VastaaPoista
 2. Kiitos arviosta, tämän Gavaldan haluan lukea. Tätä edellinen jäi minulta lukematta ensi kerran ja suhtauduin jo vähän skeptisesti tähänkin. Mutta kirjahan kuulostaa oikein hyvältä!

  VastaaPoista
 3. lumiomena, elegantti on loistava kuvaus Gavaldan kirjalle:)vaikuttaa sellaiselta, jonka voi lukea monta kertaa läpi, aina kun itse haluaa pienelle karkumatkalle arjesta.

  VastaaPoista
 4. Valkoinen kirahvi, kannattaa lukea! Minä en ole lukenut muita Gavaldan kirjoja -ehkä minun kannattaisi tutustua niihin kun tykkäsin niin kovasti tästä:)

  VastaaPoista
 5. Minulla on huonoja kokemuksia Gavaldasta... Vaikka Viiniä keittiössä olikin ihan hyvä. Tämä vaikuttaa siltä, että voisin uskaltautua lukemaan.

  Lisäsin sinut sivupalkkiini, en tiedä miksi en ole tehnyt sitä aiemmin?

  VastaaPoista
 6. anni.m, Kiitso lisäyksestä sivuplakkiin, kiva aina tietää että uusia lukijoita tulee:) Minäkin olen lukenut sinun kivaa blogiasi jo jonkin aikaa ja saanut kirjavinkkejä sieltä:)

  Minä en ole lukenut muita Gavaldan kirjoja joten en osaa sanoa eroaako Karkumatka muista hänen teoksistaan, ehkä minunkin kannattaisi lukea joku toinen kirja häneltä jotta osaisin vertailla:) monelta olen tosin kuullut/lukenut että Gavaldan toiset kirjat eivät ole niin hyviä kuin tämä...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.