keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Sementtipuutarha

Sementtipuutarha ( The Cement Garden, 1978) / Ian McEwan. suom. 1. kerran 1980. Otavan kirjasto, 2009. 135 sivua

 Ian McEwanin esikoisromaanin Sementtipuutarhan kertojana toimii 14-vuotias Jack. Jack ja hänen kaksi siartaan Julie ja Sue, sekä pikkuveli Tom jäävät orvoiksi kun molemmat heidän vanhempansa kuolevat lyhyen ajan sisällä. Ankara isä oli ennen kuolemaansa tilannut kotipihalle suuren määrän sementtisäkkejä koska hän päätti tehdä talon ympärille puutarhan sementistä. Äidin kuolemasta ei voi kertoa kenellekään, muuten lapse varmasti erotettaisiin toisistaan ja talo myytäisiin. Niinpä neljä sisarusta jää asumaan kotitaloonsa yhdessä. Vanhin lapsista, Julie ottaa hoitaakseen perheen raha-asiat sekä kantaa suurimman vastuun perheen nuorimmaisesta, Tomista. Jack on tavallaan kummajainen, hän ei peseydy, on kasvattanut pitkät hiukset ja haisee pahalle, mököttää usein huoneessaan, ei tapaa kavereita eikä koulunkäyntikään kiinnosta. Äidin kuoleman jälkeen Jack kiinnostuu entistä enemmän sisarestaan Juliesta, hän ihailee siskoa vihreissä bikineissä ja inhoaa siskon uutta poikaystävää.

Vanhempien kuoltua neljä sisarusta muodostavat tiiviin perheen jolle he laativat omat sääntönsä. Suhteet perheen sisällä ovat välillä hieman kummallisia, etenkin Julien ja Jackin suhde on välillä paljon muuta kuin terve sisarussuhde. Jo kirjan alussa kuvaillut lapsuuden erikoiset leikit antavat hieman vinkkiä tulevasta. Lapsista Sue vaikuttaa olevan se, joka suree kuollutta äitiä eniten, hän kirjoittaa päiväkirjaansa ja itkee äitiään. Nuorin sisaruksista, Tom, suree aluksi kovastikin mutta myöhemmin hänen päivänsä täyttyvät tytöksi pukeutumisesta ja vauvaksi tekeytymisestä. Sisarusten erikoiset suhteet ja erilaiset persoonat olivat kirjan parasta antia. He asuvat yksin, kukaan ei ole vuosikausiin käynyt heidön ovellaan saati sisällä talossa saakka. Vieraita ei käy ikinä joten salaisuudet äidin kuolemasta ja hautaamisesta pysyvät talon seinien sisällä. Lopulta Julien uusi poikaystävä Derek saapuu hienolla punaisella autollaan, näkee ja ymmärtää hieman liikaa ja muuttaa siten sisarusten arjen...

Sementtipuutarha on ensimmäinen McEwanin kirja jonka luen mutta voin jo sanoa, että olen suuri fani! Pidin tästä kirjasta todella paljon, McEwanin kirjoitustavasta ja kirjan tapahtumista. Sivuja oli kohtalaisen vähän mutta tapahtumia todella paljon. Aihe oli myös erittäin mielenkiintoinen, erilainen ja sisarusten erikoisesta elämäntyylistä, kiemuraisia, vinksahtaneita sisarussuhteita oli todella kiinnostavaa seurata. Kyseessähän on kirjailijan esikoisromaani joten voin innolla odottaa, kuinka loistavia romaaneja hänen myöhemmistä teoksistaan löytyy. Suosittelen todellakin tutustumista Ian McEwanin kirjoihin, Sementtipuutarhasta oli ehkä hyvä aloittaa. Todella tiivis ja kiehtova romaani joka sisälsi paljon tapahtumia ja mielenkiintoisia henkilöitä.

****+

9 kommenttia:

 1. Minä en ole lukenut vielä yhtäkään Ian McEwanin kirjaa, vaikka omassa kirjahyllyssä onkin Sovitus. Tämä vaikuttaa tosi kiinnostavalta kirjalta, ehkä pitäisikin lukea tämä ensin.

  VastaaPoista
 2. Miekään en ole lukenut yhtään McEwania, vaikka muutaman kerran olen jopa häneltä kirjan lainannut. Taidan omistaakin jonkun hänen kirjansa pokkarina.

  VastaaPoista
 3. Olen lukenut McEwanilta Sovituksen (suosittelen lämpimästi, minut se sai ihastumaan kirjailijaan), Amsterdamin, Rannalla ja juuri äsken uusimman, Polte. Ehdottomasti lempikirjailijoitani, vaikka monta kirjaa on vielä lukematta. Tätä(kään) en ole vielä lukenut, voisikin ehkä lukea seuraavaksi (kunhan kirjastosta saan). :)

  VastaaPoista
 4. McEwan on nyt ihanan ajankohtainen blogeissa! Itse luin ensimmäiseni, "Rannalla", viime viikolla ja kirjoitin siitä blogiini. Sementtipuutarha jakoi aika tavalla kommentoijia, mutta innostuin nyt. Kirjoitit siitä todella hyvin!

  VastaaPoista
 5. Ihanaa kun sinäkin löysit McEwanin!

  Huvittavaa, että kun luin itse ensimmäiseni ei-niin-kauan-sitten, en löytänyt suomalaisista blogeista oikein mitään kyseisestä herrasta, vaikka kyseessä on kuitenkin pitkän linjan kirjailija. Nyt blogimaine on levinnyt kulovalkean tavoin - mahtavaa!

  Karoliina

  VastaaPoista
 6. Susa, minultakin löytyy hyllystä myöhempää McEwania ( Lauantai) mutta halusin jostain syystä aloittaa hänen esikoiskirjastaan…en tiedä miksi…;D

  Tomomi, suosittelen tutustumaan McEwanin kirjoihin! Sementtipuutarha oli nopea ja helppolukuinen joten ehkä siitä on hyvä vaikka aloittaa;)

  Kuutar, kiitos vinkeistä. Minäkin taisin jo ihastua McEwaniin vaikka olen vasta tämän yhden lukenut. Odotan jo että ehdin seuraavan kirjan kimppuun

  lumiomena, minä olen huomannut saman! Yllättävän moni kirjabloggaaja on viime aikoina lukenut ja kirjoittanut tästä kirjasta. Kivaa että McEwan on ajankohtainen. Ja kiitos- minä suosittelen kyllä Sementtipuutarhan lukemista!

  Karoliina, vau – aika mahtavaa! ja tosiaan, minäkin löysin McEwanin vasta kirjablogien kautta;D

  VastaaPoista
 7. Sanna, miten on mahdollista, että en ole tätä kommentoinut. Tein muutama päivä sitten TAAS postauksen Ian McEwanista.

  Hienoa, että tajusit, mikä helmi Sementtipuutarha on. Se on esikoisteokseksi käsittämätön ja McEwan on sen jälkeen vain parantanut vauhtia kuin sika juoksua.

  Olen muuten tänään verrannut lukupiirissä Lessingin Viidettä lasta ja tätä Sementtipuutarhaa. Molemmissa on sama rajat yli vievä kohtalonomaisuus, jossa kenelle tahansa voi sattua ihan mitä tahansa. Ja molemmilla nämä teokset poikkeavat aika paljon muusta linjasta, Lessingillä tosin niin, että en edes pidä hänen muista teoksistaan.

  McEwanin Lauantai on niin erinomainen, että omistin sen arvostelun miehelleni ja otin osaksi puhetta, jonka pidin hänen pyöreillä synttäreillään. Sovitus on taas erittäin vaikuuttava rakkauskertomus, joka on onnistunut niin kirjana kuin elokuvana, mikä on aika harvinasita, sillä leffa on usein hyvän romaanin jälkeen pettymys. Amsterdamia en ole tehnty, mutta olen lukenut ja pitänyt. Rannalla on hyvin kiinnostava, rohkea, mutta oudosti myös hienovireinen: pitää osata lukea myös rivien välit. Kirjamessuilta ostin Ian McEwanin Vieraan turvan ja yöpöydällä odottaa myös lukematon, vanhempi Ianin kirja. Poltteen aihepiiri oli hankala, koska siinä oli fysiikkaa, mutta onneksi tarinan rakenne teki mahdolliseksi pudota täydesti ihmisten pään sisään...Minulta on siis vielä tänä vuonna tulossa kaksi McEwania;-)

  VastaaPoista
 8. PS. Siis olen tehnyt blogiini nyt jo Rannalla, Sementtipuutarha, Sovitus, Lauantai ja Polte.

  VastaaPoista
 9. Leena, kiitos kommentistasi:) Luin sinun blogissasi olevat jutut McEwanista ja tulen taas palaamaan niihin kunha saan useampia hänen kirjojaan luettua. Tällä hetkellä minulla on lainassa Polte ja ajattelin seuraavaksi tarttua siihen. Hyllystä löytyy myös Lauantai jonka kansi on niin ihana että odotan siltä paljon;D Todella hyvä uusi kirjailija (minulle siis uusi) tämä McEwan on, olen ihan innoissani!:D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.