tiistai 21. joulukuuta 2010

Naisten etsivätoimisto nro 1

Naisten etsivätoimisto nro 1 (The No 1 Ladies´ Detective Agency, 1998) / Alexander McCall Smith.  Otava 2003. 302 sivua

 Alexander McCall Smithin kymmenosaisen Mma Ramotswe kirjasarjan ensimmäinen osa on nimeltään Naisten etsivätoimisto nro 1. Luin sen kahtena iltana ja viihdyin mainiosti rempseän Mma Ramotswen seurassa Botswanan tunnelmissa.

Hauska ja rennon rempseä Precious Ramotswe, Mma Ramotswe, perii isältään karjan ja päättää myydä tämän saadakseen rahaa. Rahoilla hän perustaa Botswanan ensimmäisen naisten etsivätoimiston. Toimistonsa hän perustaa pieneen tilaan lähelle kotitaloaan Zebra Drivella. Hän palkkaa sihteerikseen Mma Makutsin joka on valmistunut Botswanan Sihteeriopistosta. Lisäksi etsivätoimistolla on pieni valkoinen pakettiauto ja paljon rooibos-teetä jota Mma Ramotswe tarjoilee asiakkailleen. Etsivätoimisto alkaa saada asiakkaita joilla on erilaisia ongelmia. Mma Ramotswe selvittää tässä ensimmäisessä kirjassa muun muassa kadonneen aviomiehen mysteerin, kuten myös varastetun auton oikean omistajan. Suuremmaksi projektiksi osoittautuukin kadonneen, nuoren pojan mysteeri joka sekin lopulta selviää onnellisesti.

Mma Ramotswe vaikuttaa ihanan sympaattiselta, ihmisläheiseltä naiselta. Hän on ylpeä afrikkalaisesta, pehmeästä ruumiinrakenteestaan ja naisen ihanuuden on myös huomannut autokorjaaja J.L.B. Matekoni. Yhden epäonnisen avioliiton jälkeen Mma Ramotswe on kuitenkin miesten kanssa varuillaan eikä päästä ihailijoita helpolla. Botswanan afrikkalainen tunnelma ja maisema tuo Mma Ramotswen seikkailuille lisää mielenkiintoa.

Löysin McCall Smithin kirjan kirjaston hyllystä kohdasta, jossa luki "jännitys". Jännityskirjaksi en tätä luokittelisi, mutta mukavaa, viihdyttävä luettavaa tämä toki oli. Naisten etsivätoimisto nro 1 ei ratkaise murhia tai muita hurjia rikoksia vaan tavallisten asukkaiden ongelmia, jotka ovat heille kuitenkin suuria ja merkittäviä. Oli mielenkiintoista lukea välillä kirja jossa naisilla on erilainen asema kuin esimerkiksi juuri lukemassani Señor Peregrinossa ja Kabulin kirjakauppiaassa. Uudet kulttuurit kiehtovat ja kiinnostavat minua aina. Mma Ramotswen sympaattinen olemus ja Botswanan mielenkiintoinen tunnelma saa minut varmasti lukemaan koko kymmenosaisen kirjasarjan. Rempseää, nopeaa ja viihdyttävää luettavaa josta tulee hyvälle tuulelle.

Pisteitä ***+


************maailmanvalloitusprojekti: Botswana*****************

8 kommenttia:

 1. Mä ihastuin kovasti naisten etsivätoimistoon. Ahmin muutaman kirjan ja sitten jutut alkoivat käydä jo vähän tylsiksi. Mutta parin kirjan verran juttu toimi ja etsivän tutkimat asiat olivat hauskan erilaisia, samoin maailma ympärillä, jota kuvattiin kovin ja positiivisesti. Juuri se positiivisuus oli parasta =)

  Tämähän tuli yleltä kesällä vai keväällä kanssa.

  VastaaPoista
 2. Mukavan oloinen kirja, eikös tämä mene televisiosarjanakin? (Katson tosi vähän telkkaria, mutta on jäänyt mieleeni.)

  Hyvää joulua, Sanna!

  VastaaPoista
 3. Minäkin luin tuon ekan osan jokunen vuosi sitten ja se oli ihastuttava, mutta silti ei ole tullut haalittua sarjan muita kirjoja luettaviksi.

  Suloista joulua, Sanna!

  Karoliina

  VastaaPoista
 4. Olen lukenut koko sarjan ja pitänyt siitä kovasti. Osan niistä olen lukenut englanniksi, koska en ole malttanut odottaan suomennosta. Käyhän siinä kyllä vähän niin, että se alkaa toistaa itseään. Pidän kovasti Mma Ramotswesta ja hänen sihteeriköstään Mma Makutsista. Kirjoissa on kovasti sellaista rauhallista pohdintaa ja filosofointia, joka miellyttää erityisesti tällaista keski-ikäistä naislukijaa. Katsoin myös sen tv:stä tulleen sarjan, joka oli yllättävän hyvä, oikein osuvat näyttelijävalinnat. Vaikka eihän se kirjoille vedä vertoja.
  Kovasti olet jo ehtinyt lukemaan, Sanna, joululomasi aikana. Minulla on edelleen Karkkipäivä odottamassa joulunpyhiä. Kuten laulussa sanotaan: on äiti laittanut kystä kyllä... sitä täällä nyt tehdään. Mutta pyhinä toivottavasti on aikaa myös kirjoille, suklaakonvehtien kera tietysti ;-)
  Oikein hyvää joulun aikaa Sannalle ja kaikille muille lukupiiriläisille!

  VastaaPoista
 5. Mari A, positiivisuus oli minunkin mielestäni yksi kirjan parhaita juttuja. Taisin kesällä nähdä pätkän tv-sarjaakin mutta toivottavasti näkisin senkin vielä kokonaan:)

  lumiomena, kyllä menee tv-sarjanakin. Tai ainakin kesällä meni. Hyvää Joulua sinullekin lumiomena!:)

  Karoliina, Hyvää Joulua sinullekin!:)

  Hanna, toivottavsti ehtisin jossain vaiheessa lukea useampia kirjoja sarjasta:)

  Olen tosiaan lukenut aika ahkerasti nyt joululomalla, nyt tahti hieman hiipuu kun on kaikkea muuta ohjelmaa. Odotan jo innolla mielipidettäsi Karkkipäivästä!

  Oikein ihanaa joulua sinulle, Hanna. Nauti kirjoista ja suklaasta - niin teen minäkin;)

  VastaaPoista
 6. Sarja näyttäisi tulevan Yle TV1:ltä uusintana keskiviikkoiltaisin 7.11. alkaen klo 22 (ja 7.11. jakso on edelleen Areenassa).

  Kävin muuten juuri Gaboronessa, kirjan maisemissa, joitakin kuvia löytyy täältä.

  VastaaPoista
 7. Anonyymi, joo, katsoinkin tuon edellisviikon jakson ja todella kivasti tehty tuo sarja :) Käyn kurkkimassa Gaborone-kuviasikin paremmalla ajalla illemmalla!

  VastaaPoista
 8. Itse olen lukenut myös tämän ensimmäisen kirjan tästä kirjasarjasta. En ole tiennytkään, että kirjasta on tv-sarja! Pitääpä joskus katsoa minkälainen se on. Pidin kirjasta todella paljon. Se on mainota ajanvietettä. Lämpöinen hyvänmielisyys, Afrikan henki ja tunnelma, Mma Ramotswen persoona ja ihanan yksinkertainen arki pienine ongelmineen ja rikoksineen rakentaa tämän kirjan. Eikä kirja ole yhtään hassumpi :) Helppoa luettavaa ja rempseää tunnelmaa sitä tämä kirja mielestäni on ! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.