maanantai 25. huhtikuuta 2011

Viikko joulukuussa

Viikko joulukuussa (A Week in December, 2009) / Sebastian Faulks. Gummerus, 2010. 504 sivua.

 Sebastian Faulksin romaani Viikko joulukuussa on mainittu jossakin satiirina tämän päiväisestä yhteiskunnastamme. Kirjassa seurataan kuuden lontoolaisen arkea yhden viikon ajan joulukuussa 2007. Näiden kuuden kohtalot kiemurtelevat tuon viikon aikan yhteen mielenkiintoisella ja yllätyksellisellä tavalla.

John Veals on investointipankkiiri jolla on loistava uusi bisnesidea jonka avulla hänestä tulee uskomattoman rikas. Veals on niin uppoutunut työhönsä investointimaailmassa, että hän ei pörssikurssien lomassa huomaa teinipoikansa Finnin huumeidenkäyttöä tai kannabispsykoosia.

Toisessa osassa Lontoota Jenni Fortune ajaa metroa työkseen, viettää vapaa-aikansa virtuaalitodellisuudessa ja haaveilee siinä sivussa asianajajastaan Gabrielista. Gabriel asuu pienessä asunnossa, jonka keittokomeroon ei mahdu kahta ihmistä. Asunto on kaikkea muuta kuin esimerkiksi rikkaiden al-Rashidien miljoonakartano. Farooq al-Rashid juhlii Englannin kuningattarelta saamaansa tunnustusta samalla kun hänen nuori poikansa Hassan istuu junassa räjähteitä repussaan.

Samaan aikaan, toisella puolella kaupunkia, kirjallisuuskriitikko, epämiellyttävä R.Tranter, kirjoittaa uransa kriittisintä ja ilkeintä raporttia kirjasta, jonka kirjoittaja uhkaa viedä Tranterin himoitseman kirjallisuuspalkinnon tämän nokan edestä.

Seitsemän päivän aikana näiden kuuden elämät kietoutuvat yhteen yllätyksellisellä tavalla. Rikas Sophie Topping järjestää poliitikkomiehensä kanssa hienon päivällisen johon on kutsuttu kaikki John Vealsista asianajaja Gabrieliin. Kaikki tuntevat toisensa jotain kautta ja yhteistä keskusteltavaa riittää erilaisuudesta huolimatta. Kirjan takakannen lause "Kauhistuttava satiiri ahneesta ajastamme" on osuva kuvailemaan kirjaa. John Veals on ahne bisnesmies joka ei huomaa poikansa sairastumista työn keskeltä. Juhlien jälkeenkin Veals karkaa aamuyöllä työpaikalleen odottamaan pörssien avautumista. Kirjallisuuskriitikko Tranterkin on tavallaan ahne, hän tekee kaikkensa voittaakseen mainetta ja kunniaa kirjallisuuspalkintogaalassa.

Viikko joulukuussa on toki mielenkiintoinen ja mukaansatempaava romaani aikamme ahneudesta ja yhteiskunnasta, mutta ei se ihan susikkikirjoihini yllä. Mielestäni mukana oli ihan liikaa ihmisiä, jos kirjan tapahtumat olisivat edes pitäytyneet kuudessa "päähenkilössä" olisin ollut tyytyväinen, mutta kun kirjassa yhteensä seikkaili montakymmentä henkilöä oli minun pääni pyörällä. Jouduin useaan otteeseen kääntämään sivuja taaksepäin, tarkistaakseni kuka kukin oli. Nimiä ja henkilöitä oli siis paljon, jopa liikaa, jotta olisin muistanut kaikki. Lisäksi kirjassa kuvailtiin paljon investointimaailmaa, pankki- ja pörssiasioita jotka minulle ovat täyttä hepreaa. Minä en ole koskaan oikein ymmärtänyt talousasioita, ja se on minusta joku maailman tylsimmistä aiheista,, joten tämä kirja ei ehkä ihan ollut aiheeltaankaan minulle suotuisa. Henkilöhahmoista paistoi läpi yhteiskuntamme stereotypiat. John Veals oli ahne työnarkomaani, Hassan al-Rashid pommi-iskua suunnitteleva maahanmuuttajapoika ja R.Tranter köyhä, kriittinen ja kateellinen entinen, epäonnistunut kirjailija.

Sebastian Faulksin kieli on sujuvaa ja helposti luettavaa. Kirja on itse asiassa yllättävän mukaansatempaava ja nopealukuinen, vaikka aihe on minulle vaikea ja sivujakin oli yli 500. Henkilöt oli stereotypioista huolimatta huolellisesti kuvailtuja ja heidän persoonallisuutensa erilaisuudet tuli hyvin esille. Minä tykkään aina seurata mielenkiintoisten ja huolella kuvattujen henkilöiden edesottamuksia. Vaikka Viikko joulukuussa ei yllä ihan suosikkikirjojeni joukkoon vietin silti pari mukavaa päivää kirjan parissa ja voin suositella sitä etenkin talouselämästä ja yhteiskunnastamme kiinnostuneille.

Pisteitä ****-


********************maailmanvalloitus: Iso-Britannia***********************

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.