keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Nora & Alicia

Nora & Alicia (Broken Paradise, 2004) / Cecilia Samartin. Bazar, 2011. 389 sivua.

 Cecilia Samartinin romaani Nora & Alicia on loistava. Tykkäsin todella paljon, jopa enemmän kuin viime vuonna hehkuttamastani Señor Peregrinosta. Ilahduttavaa oli myös huomata, että nämä kaksi suomennettua Samartinin teosta on keskenään kovin erilaisia, ja silti tykkäsin hurjasti molemmista!

Nora & Alicia ovat serkuksia, kaunis, vaalea, mantelisilmäinen Alicia on vuoden tummaa Noraa vanhempi. Serkukset nauttivat lapsuudestaan 1950-luvun Kuubassa. Tytöt ovat onnellisia, rakastavan perheen ja suvun ympäröimänä. Sunnuntaisin syödään juhlalounas sukulaisten kanssa ja päivisin upotetaan varpaat Havannan rannan sileään, lämpimään hiekkaan jos katolisesta koulusta on vapaapäivä. Tytöt haaveilevat tanssijan urasta, jakavat ensirakkaudet ja teini-ikäisten huolet. Onnellinen lapsuus muuttuu kuitenkin yhtäkkiä kun Fidel Castro ottaa vallan Kuubassa. Nora muuttaa vanhempiensa ja pikkusiskonsa Martan kanssa Yhdysvaltoihin, mutta Alician perhe jää Kuubaan. Elämä ajaa tytöt erilleen, mutta he pysyvät ystävinä. He ovat mukana toistensa elämässä kirjeiden ja ajatusten välityksellä.

Kirjan kertojana toimii Nora, mutta hänen ajatustensa, muistojensa ja satunnaisten kirjeiden kautta pääsee jatkuvasti seuraamaan myös Alician elämää Kuubassa. Nora varttuu siskonsa kanssa Yhdysvalloissa, Alicia taas Castron valtaamassa kommunistisessa Kuubassa. Tyttöjen elämät eroavat toisistaan kovasti, mutta he ovat toistensa luona sydämissään. Kirjassa kerrotaan myös paljon Castron ajan Kuubasta, mutta historia oli niin hyvin ujutettu tarinaan sisään, että se ei häirinnyt missään vaiheessa (kuten esim. eilen mainitsemassani Stalinin lehmissä).

"(...)Koska äiti sanoo, että toivo kuoli Kuubasta jo kauan sitten. Hän sanoo aina, että ihminen voi elää ilman saippuaa ja hammastahnaa, mutta ei ilman toivoa."

Nora & Alicia on jaettu kolmeen osaan, Kuuba, Yhdysvallat ja Havanna, joissa seurataan tyttöjen elämää yhdessä ja erikseen. Tytöt kasvavat naisiksi, uusia elämiä syntyy ja vanhoja tuttuja siirtyy taivaaseen. Nora on onnellinen mutta kaipaa usein takaisin "kotiin", Kuubaan. Alicia taas kohtaa paljon vastoinkäymisiä ja miettii elämäänsä Kuubassa. Koko kirjan läpi kulkee punaisena lankana Kuuba, tyttöjen syvä ystävyys, muistot ja perheen tärkeys. Kotimaataan ei unohda koskaan, vaikka asuukin kauan muualla.

"Ensimmäistä kertaa lähtömme jälkeen näin sinusta unta. Kävelit saaren rantaviivaa pitkin, laahustit hiekassa ja mietit, miksi en ollut vielä palannut. Et vain tajunnut, että minä istuin kaikkein korkeimman palmun latvassa katselemassa sinua.(...)"

Samartinin kieleen ihastuin jo Señor Peregrinossa ja Nora & Aliciassa kieli on yhtä kaunista, kuvailevaa ja sujuvaa. Nora & Alicia tempaisi minut lukijana mukaansa ihan alusta saakka ja piti otteessaan loppuun asti. Tämä oli taas sellainen koskettava kirja joka herätti paljon tunteita, itkin, nauroin ja iloitsin, itkin taas. Todella upea, hieno kirja jota suosittelen lämpimästi kaikille. Viimeistään nyt Cecilia Samartin nousee ihan suosikkikirjailijoideni listan kärkeen.

Tähtiä *****

5 kommenttia:

 1. Miekin niin pidin tästä kirjasta. Upeasti kirjoitettu ja niin kaunis tarina. :)
  Kummasta pidit enemmän Norasta vai Aliciasta?

  VastaaPoista
 2. Sanna, sinä pidit oikein viiden tähden edestä! Minulle tämä kirja oli keskikastin ylhäisöä. Sen sijaan Señor Pergrinon sekä tummat sävyt että nauru kyynelten lävitse saivat minut aivan vaikuttuneeksi.

  Samoin kuin sinä olin kovasti ilahtunut siitä, että nämä kirjat olivat niin erilaiset, mutta Samartinin kieli, hänen 'äänensä' sama, tuttu ja yhtä tasokas kuin Señor Peregrinossa.

  VastaaPoista
 3. Tämä oli kyllä hyvä lajissaan. Minä antaisin ehkä neljä tähteä, mutta ihanaa, että se vaikutti sinuun vielä syvemmin. <3

  VastaaPoista
 4. Ihanaa, että pidit tästä. Niin minäkin. Itse hieman pelkään tarttua Señor Peregrinoon, koska bloggaajat tuntuvat joko rakastavan sitä tai sitten pitävän sitä liian kepeänä Noraan & Aliciaan nähden. Se selviää toki vain lukemalla. :)

  VastaaPoista
 5. Hanna, vaikea kysymys! Pidin ehkä enemmän Norasta, mutta se voi johtua ihan siitä että hän toimi kertojana. Kirjan alussa oli muutamia tapahtumia jossa ihmettelin Alician toimintaa, ja ne vaikuttivat hieman kuvaani Aliciasta. Kummasta itse pidit enemmän?

  Leena Lumi, kyllä vain! Taitaa olla vuoden toinen viiden tähde kirja (Harjukaupungin salakäytävät on se ensimmäinen):)

  Karoliina, kiitos♥

  Katja/Lumiomena, totta. Peregrino on ehkä jakanut mielipiteitä enemmän kuin tämä Nora & Alicia josta en ole vielä lukenut negatiivista oikeastaan yhtään. Mutta kyllä se Peregrino kannattaa ehdottomasti lukea, minä ainakin tykkäsin;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.