sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Is / Ulla-Lena Lundberg


Is / Ulla-Lena Lundberg

Schildts & Söderströms, 2012. 365 sivua.
Kannen suunnittelu: Helena Kajander
Mistä minulle? kirjastosta lainaamalla

Pidän yleensä nopeatempoisista kirjoista, jotka eivät turhia vetkuttele. Tylsistyn varsin helposti, enkä jaksa keskittyä kirjoihin jotka etenevät todella hitaasti. Ulla-Lena Lundbergin Finlandiaehdokkaaksi päätynyt romaani Is on kuitenkin poikkeus joka vahvistaa oman sääntöni. Tämä eteni etenkin alussa todella hitaasti, enkä saanut luettua kuin parikymmentä sivua illassa, samassa ajassa kun normaalisti luen paljon enemmän. Minä en kuitenkaan missään vaiheessa miettinyt kirjan kesken jättämistä, sillä olin heti alkusivuilta lähtien täysin kirjan ihanan tunnelman lumoissa.

Lundberg vie lukijansa taitavasti Örarna-nimisille saarille. Kirjan alussa saarelle muuttaa uusi nuori pastori kera nuoren perheensä. Petter Kummel muuttaa Mona-vaimonsa sekä pienen Sanna-tyttärensä kanssa pappilaan ja heistä tulee heti kyläläisten suosikkeja. Petter voittaa kyläläisten luottamuksen puolelleen ja hänestä tulee suosittu pappi. Joka sunnuntai kirkko täyttyy kyläläisistä ja Petter saa kiitoksia hienoista jumalanpalveluksistaan. Petter saa saaren asukkaat taas laulamaan, muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen.

Mona hoitaa kotia, pientä lasta, isoa taloa ja tilan eläimiä. Hän tukee ja rakastaa miestään, odottaa kahdenkeskisiä hetkiä ja iloitsee miehensä menestyksestä. Kyläläiset ovat hieman varautuneempia papin rouvaa kuin itse pappia kohtaan, mutta pian Monakin on kyläläisten kesken oikein pidetty nainen.

Is on tunnelmaltaan yksi vahvimpia romaaneja, joita muistan koskaan lukeneeni. Tunnelma on läsnä aivan alusta saakka, Posti-Antonin ensimmäisistä sanoista lähtien. Kieli tekee kirjasta hitaanlaisen, mutta on todella kaunista. Saaren maisemat nousevat lukijan silmien eteen ja välillä tuntuu siltä, että olisin itse ollut saarella mukana, tapahtumissa mukana. Lundberg on mahdottoman taitava kuvailemaan ihmisiä, luomaan eläviä henkilöitä. Minusta tuntuu, että tunsin Petter Kummelin, hänen vaimonsa ja monta muutakin saaren asukasta. Lukujen välissä saadaan lukea otteita mielenkiintoisen Posti-Antonin ajatuksista, kun hän kuljettaa saaren asukkaita sinne sun tänne, hakee saaren postin mantereelta ja tietää varsin paljon saaren asukkaiden asioista. Kaikki henkilöt olivat kiinnostavia ja todentuntuisia, uskomattoman taitavasti kuvailtuja. Huomaan vieläkin palaavani välillä saaren asukkaiden elämään, miettimään mitä heille kuuluu vaikka luin kirjan loppuun jo monta päivää sitten.

Is kertoo sodan jälkeisestä ajasta. Sota on edelleen ihmisten elämässä läsnä, ruokaa, lämpöä ja muita tarpeellisuuksia on välillä vähän, mutta kaikesta selvitään. Kylmä talvi ja jäinen meri yllättää jatkuvasti, ja muuttaa monen saarelaisen elämän. Kirjassa on surumielinen, melankolinenkin vivahde. Se koskettaa, ja ihastuttaa, jää pysyvästi mieleen upeana lukukokemuksena!


14 kommenttia:

 1. Viiden tähden kirja, todellakin! Ihanaa, että sinäkin rakastit sitä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän pelkäsin pettymystä kaikkien muidne kehujen jälkeen (kuten esim. Kätilön kanssa kävi) mutta kyllä vain, rakastuin! ♥

   Poista
 2. Ihanaa! Aloittelin tätä juuri, vaikuttaa kyllä upealta kirjalta. Alku on hidasta, mutta arviosi luettuani odotan innolla, että ehdin lukemaan kirjaa pidemmälle.

  VastaaPoista
 3. Minulla kävi samoin, aluksi luin kirjaa hitaasti, mutta sitten pääsin kunnolla sisään Lundbergin kerrontaan ja ihastuin kirjaan. Ja Kätilön kanssakin minulle taisi käydä samoin kuin sinulle. Olen ihan varma, että Lundberg tai Ollikainen voittaa huomenna Finlandian (vaikkei sitä voi koskaan tietää :)) - jännittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin toivon, että Lundberg tai Ollikainen sen Finlandian veisi :). Hienoja kirjoja!

   Poista
 4. Tosi kiva kuulla, että sinäkin pääsit kirjan imuun. Minut kirja vei nopeasti mukanaan ja luin tämän nopeammin kuin monet muut kirjat.

  Kirjan tunnelma todella oli vahva ja vaikuttava, kuten sanot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun pääsin kirjaan sisään se vei kyllä mukanaan ja kirjan toisen puoliskon luin jo nopeasti. Alku oli ieman hidas ja tahmea, mutta sitten tarina vei mennessään. :)

   Poista
 5. Tämä oli todella vahvatunnelmainen tarina! Surumielinen ja taidokas. Peukutan kirjalle voittoa :)

  VastaaPoista
 6. Hih, piti lisätä lukulistalle, mutta sitten tajusinkin, että Is = Jää - vähän hidasta aivotoimintaa näin töiden jälkeen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, taisin jättää sen joo mainitsematta tuossa tekstissä että luin tämän alkuperäiskielellä ;).

   Poista
 7. Olen juuri nyt kirjassa alkutekijöissä, ja tuntuu että mikään ei etene ja pientä tylsistymistä ilmassa. Aion kuitenkin laillasi luottaa siihen, että jossain vaiheessa tarina saa enemmän tai vähemmän tuulta alleen ja lukukokemus tulee olemaan hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa lukea loppuun, vaikka se alku hieman tahmealta tuntuukin! Tsemppiä ;).

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.