torstai 20. joulukuuta 2012

Naiset katsovat vastavaloon / Joel HaahtelaNaiset katsovat vastavaloon / Joel Haahtela

Otava, 2001. 199 sivua.
Kannen suunnittelu: Päivi Puustinen
Mistä minulle? kirpparilöytö

Joel Haahtela on noussut hienojen romaaniensa ansiosta suosikkikirjalijoideni joukkoon. Katoamispiste ja Lumipäiväkirja ovat olleet upeita lukukokemuksia, ja Traumbachiinkin ihastuin. Nyt päätin lukea Haahtelan vanhempaa tuotantoa, Naiset katsovat vastavaloon on majaillut kirjahyllyssäni kesän kirpparikierrokselta lähtien.

Vastavihityt Klaus ja Lilian ostavat ison talon meren rannalta Kirkkonummelta. He toteuttavat unelmansa ja muuttavat rauhalliselle alueelle, luonnon läheisyyteen. Kaupunki on sopivan matkan päässä, jotta Klaus pääsee vaivattomasti työhönsä arkkitehtitoimistoon. Kodin rauha on oiva työpaikka kääntäjäntyötä tekevälle Lilianille. Suuren talon ympäristöstä löytyy myös sopivia leikkipaikkoja yhteisille lapsille, joita on tulevaisuuteen jo suunniteltu. Ikkunasta näkyy naapuritalo, joka muuttuu kiinnostavaksiheti  kun Lilian ja Klaus tutustuvat naapuritalon asukkaisiin, boheemielämää viettäviin Jimiin ja Emmaan. Emmasta ja Lilianista tulee erottamattomat, mutta mitä kaikkea naapurit oikein salailevat, mitä heidän menneisyyteensä oikeastaan kuuluu ja kuinka uudet tuttavuudet vaikuttavat Lilianin ja Klausin tuoreeseen avioliittoon?

Naiset katsovat vastavaloon on upea kirja. Uppouduin tarinaan heti ja halusin lukea sen yhdeltä istumalta. Kieli on taattua, taitavaa Haahtelaa ja kirjan tunnelma vahva ja arvoituksellinen. Pidän siitä, että Haahtela paljastaa niin vähän, jättää paljon pimentoon ja arvailujen varaan. Pidän myös vahvasta henkilökuvauksesta ja kiinnostavista hahmoista. Kirjan tapahtumat ja ihmisten kohtaamiset eivät ehkä ole kaikista realistisimpia, mutta minua se ei haitannut. Tunnistin kirjasta myös Karoliinan mainitseman Ihanat naiset rannalla-fiiliksen (joka sekin on aivan ihana kirja!).

Kirjan ajankuvaus on myös kiinnostava. Tapahtumat sijoittuvat 1970-luvun Suomeen, kirjassa mainitaan esimerkiksi vuoden 1972 Münchenin olympialaiset. Naiset katsovat vastavaloon on arvoituksellinen, vahvatunnelmainen ja upeasti hiottu kirja. Se on täynnä puutarhantuoksua, kävelyjä omenapuiden alla, viiniä, syysmyrskyjä ja mereen ropisevaa sadetta. Kirjassa kuvaillaan kiinnostavia ihmissuhteita, tunteiden laajaa skaalaa; menetystä, kaipuuta ja jäämisen pelkoa. Rakkauttakin.

Minä ihastuin tähän kirjaan kovasti, ja se nousee yhdeksi Haahtelasuosikikseni. Haluaisin lukea heti perään lisää Haahtelaa, mutta taidan säästellä Elenaa ja Perhoskerääjää vielä tovin...

★+

8 kommenttia:

 1. Naiset katsovat vastavaloon on yksi minunkin Haahtela-suosikeistani. Vahvatunnelmainen kirja, jonka taidan lukea ensi kesänä uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä taitaisikin sopia erinomaisesti kesälukemiseksi, vaika se näin talvellakin oli ihan sopiva :).

   Poista
 2. Oletko lukenut Laulaisin sinulle lempeitä lauluja-kirjan? En muista nyt kirjoittajaa, mutta on tainnut olla esikoisteos. Kokemuksia ja ajatuksia siitä kaipaisin. :) -Aurinko-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo taitaa olla Linda Olssonin kirja. Sitä en ole lukenut vielä, mutta Olssonin kaksi muuta teosta kyllä ja ne ovat mielestäni olleet ihan ok lukuromaaneja. Ei maatamullistavia, mutta ihan kivoja :).

   Poista
  2. Minä olen lukenut Laulaisin sinulle lempeitä lauluja ja kadun kun annoin sen lahjaksi eli pois. Lainasin sitä kerran pahinta avioerokiriisiään elävälle ystävälleni ja hän sanoi, että ko. kirja pelasti hänet masennukselta. Minulla on ikävä sitä kirjaa...Ehdottomasti Olssonin paras!

   Poista
  3. Sitten odotankin innolla että ehdin lukemaan sen!:)

   Poista
 3. Sanna, siis mitä: puutarhan tuoksua, arvoituksellisuutta viiniä, syysmyrskyjä, sateen ropinaa mereen, naisten ystävyyttä, kävelyjä omenapuiden alla...Pitääkö mun kuitenkin antaa Haahtelalle mahdollisuus -vielä. Pidin Lumipäiväkirjasta ja Elenaa en saanut jatkettua alkua pidemmälle. Jotenkin olen ajatellut, että Perhoskerääjä voisi olla mun juttu, kun Katja mainitsi sen muistuttavan Lumipäiväkirjaa...OK, otan listalle nuo kaksi Haahtelalta, tämän, kiitos sinun virkistävän arviosi, kerroit toisin kuin muut, myit tämän mulle, ja sitten otan tuon Perhoskeräjään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna Haahtelalle mahdollisuus, luulen että voisist ihastua tähän!:) Kivaa jos kiinnostuit tästä arvioni perusteella :).

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.