lauantai 29. joulukuuta 2012

Trollvinter / Tove Jansson


Trollvinter / Tove Jansson

Schildts, 2010, 133 sivua.
Alkuteos: 1957
Kannen suunnittelu: Jukka Aalto
Mistä minulle? kirjamessuostos

Tove Janssonin Trollvinter (suom. Taikatalvi) on yksi suosikkejani kaikista Muumikirjoista. Hankin kirjan itselleni Helsingin syksyisiltä kirjamessuilta, ja säästelin kirjan lukemista joululomalleni. Nautiskelinkin Muumilaakson talvitunnelmasta juuri joulun alla, joulutohinoiden keskellä rauhoittuen.

Muumipeikko herää yllättäen talviuniltaan, eikä pysty nukahtamaan uudelleen. Niinpä Muumipeikosta tulee ensimmäinen muumipeikko, joka kokee talven. Minkälainen talvesta tulee, kun kaikki muut perheenjäsenet nukkuvat, talo on autio ja kylmä ja ruokakin kellarin piiloissa? Muumipeikko löytää kuitenkin itselleen pian seuraa, kun hän huomaa että rantamökissä asustaa Tuutikki. Pian Muumilaakso täyttyy myös muista ystävistä, ja talvesta tulee erikoisuudessaan ikimuistoinen. Pian Muumipeikko huomaakin, että jopa kotitalon muu väki alkaa heräilemään. Kuinka hänellä riittääkin kertomista salaperäisen talven tapahtumista!

Trollvinter on tunnelmaltaan ihana kirja. Jansson kirjoittaa, kuten aina, sujuvasti ja helppolukuisesti. Kirjan muutamat mustavalkoiset piirrokset piristävät lukemista. Muumien elämänfilosofia on aina ihailtavan positiivinen, niin myös tässä kirjassa vaikka kylmä talvi hieman Muumipeikon yllättääkin. Trollvinter-kirjassa lukija saa lisäksi tutustua moneen Muumilaakson ulkopuoliseen asukkiin, kun talvinen laakso saa ulkopuolisia vieraita. Mielenkiintoisia hahmoja löytyy, esimerkiksi takassa asustava esi-isä ja laskettelusta pitävä Hemuli.

Trollvinter on ihana talvinen kertomus Muumilaakson elämästä. Minä nautin tämän lapsuudensuosikin lukemisesta uudelleen kovasti, ja kirja on täydellisesti sopiva näin joululukemiseksi.

12 kommenttia:

 1. Tämän haluaisin kyllä lukea (tosin suomeksi!). Olen näin aikuisiällä lukenut muumeja tai Tove Janssonin kirjoja ylipäätään hämmästyttävän vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin innostuin muumeista aikuisiällä vasta pari vuotta sitten! Kivan kevyttä välipalalukemista :).

   Poista
 2. Hirveä halu kommentoida jotain, mutta en keksi muuta sanottavaa kuin että yksi parhaimmista muumi-kirjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä :). Ehdottomasti yksi parhaita Muumi-kirjoja :).

   Poista
 3. Taikatalvi on oma Muumi-suosikkini. Sen maailma on ihmeellinen, aluksi pelottava ja silti niin turvallinen.

  VastaaPoista
 4. Minä en ole tainnut itse kirjaa lukea koskaan, mutta tarina on eri lähteistä tuttu. Pitäisi varmaan lukea kirjakin, sillä ajatus keskellä talvea heräävästä Muumista ihmettelemässä kaikkea uutta on viehättävä.

  VastaaPoista
 5. Förlät mig, men där finns !EN! förfadern, inte många.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Så sant, tack för påpekandet. Ska ändra det i texten också :).

   Poista
 6. Taikatalvi on ihan kaikkein suurin suosikkini kaikista muumeista. Kerran erään työporukan kanssa keskusteltiin, mikä kirjoista on kenenkin suosikki. Muut tuntuivat olevan sitä mieltä, että on hassua, että tykkään eniten kirjasta, jossa on "kuolemaa ja muuta mukavaa". Mutta kommentteja lukiessa huomaan, että on tämä muidenkin suosikki.:) Olen lukenut Taikatalven melkein joka talvi, tänä talvena en vielä. Yleensä tämä on ollut minulle lohtukirja, kun maailma potkii päähän. Sellaisena toiminut loistavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että tykkäät tästä! Lohtukirjana tämä on varmasti sopiva, ehkäpä luen tätä itsekin jatkossa joka talvena :).

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.